Ecem Bökenheide | Kimya Mühendisi

Ecem Bökenheide | Kimya Mühendisi

Bu hafta görünürlük çalışmalarımızda Kimya Mühendisi Ecem Bökenheide bizlerle!

Ecem’i Twitter ve LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.

Kendinizi tanıtabilir misiniz?

Ben Ecem Bökenheide. ODTÜ Kimya Mühendisliği mezunuyum. Yüksek lisansımı Proses ve Enerji Mühendisliği üzerine tamamladıktan sonra şu anda elektrikli arabalar için sistem ve yazılım geliştirme alanında çalışıyorum. Teknik konular, programlama ve veri bilimiyle yakından ilgileniyorum.

Ek olarak Youtube’da Python programlama dili ile ilgili videolar çekerek programlama hakkındaki teknik bilgilerimi ve programlama öğrenme yolculuğumu paylaşıyorum. 🙂

Youtube kanalıma bu link üzerinden ulaşabilirsiniz.

YouTube Video

Çalışma alanınız nedir? Bu alanı neden seçtiniz?

Bu alanı özellikle teknolojiye ve programlamaya olan tutkumdan dolayı seçtim. Mühendisliği seçmek istememin sebebi ise matematik ve fiziğe olan ilgim ve teknik problemlere pratik çözümler bulmak istemem oldu. 🙂

Ek olarak veri bilimi ile ilgileniyorum. Bu alana ilgi duymamın sebebine gelirsek de, verinin günümüzde birçok alanda olması ve veriyi kullanarak çok güzel ve yararlı uygulamalar yapılabilmesi diyebiliriz. Bunun yanında yapay zekanın hem teorisini hem de uygulamalarını çok heyecan verici bulmam da beni bu alana yönlendiren önemli faktörlerden biri oldu.

Bu alanda kendini geliştirmek isteyen kişilere önerileriniz nedir? Nereden, nasıl başlamalılar?

Öncelikle meraklı olmalarını ve yeni şeyler öğrenmekten keyif almalarını öneriyorum. İnternette ihtiyaçları olan bir çok bilginin olduğunu bilmeleri ve araştırmayı alışkanlık haline getirmeleri de bir diğer önerim 🙂 Başka önemli bir nokta ise yabancı dil. Bir çok alanda İngilizce bilmenin faydalı bilgilere ulaşmayı çok kolaylaştıran bir beceri olduğunu unutmamak lazım. Video, film kitap gibi eğlenceli yollarla geliştirmek de güzel bir yöntem bence.

Bir de programlamayı iyi öğrenmelerini öneriyorum. Programlamanın temellerini öğrenmek için internette Türkçe ve İngilizce sayısız kaynak var!

Teknik becerilerin yanında iletişim becerilerini geliştirmeye de önem vermelerini, kendilerine sevdikleri hobiler bulmaya çalışmalarını önemli buluyorum. Mümkünse takım çalışmasına alışmak için öğrenci zamanlarında ilgilendikleri alanlarla ilgili kulüp veya gönüllü gruplara dahil olup sorumluluk almalarını öneriyorum.

Bunun yanında hem eğitim hem de iş hayatında zorlukların her zaman olabileceğini unutmamalarını, işler istendiği gibi gitmeyince veya zorlanınca da mükemmeliyetçilikten uzak durarak ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmalarını öneriyorum.

Bu alanda çalışırken yaşadığınız olumlu/olumsuz deneyimler neler? Nasıl üstesinden geldiniz?

Olumlu deneyim, teknik konulara ve programlamaya olan tutkumu fark edip bir şeyler üretmekteki isteğimi fark etmiş olmam oldu.

Olumsuz olarak nitelendirebileceğim bir şey şu an aklıma gelmiyor ancak ilk uzun stajımda okul hayatı ve iş hayatının arasındaki farkları anlayana kadar başta zorlandığımı hatırlıyorum. Bu durumu da çevremde benden daha tecrübeli kişilerin fikirlerini alarak, kendime daha çok güvenmem gerektiğini ve artık sadece öğrenen değil bir şeyler üreten bir birey olmam gerektiğini fark ederek üstesinden gelmiştim.

Mesleğinizi icra ederken karşılaştığınız tepkileri/durumları toplumsal cinsiyet bağlamında nasıl aktarabilirsiniz? Sizce bunun çözümü nedir?

Ben kendi adıma mesleğimi icra ederken toplumsal cinsiyet bağlamında herhangi bir durumla karşılaşmadım. Kimsenin de karşılaşmamasını diliyorum tabi ki. Şirketlerin bu konuda kurallarının olması ve bu kuralların ciddiyetle uygulanması bence iyi bir çözüm.

Son olarak sizin mesleğinizde çalışmak isteyen bir kız çocuğuna ne söylemek istersiniz?

Merhaba sevgili arkadaşım 🙂 Gerçekten ne yapmak istediğine karar ver ve eğer kalbin teknik konular ve teknoloji için atıyorsa bu alana yönel. Teknik konular ve yazılım her iki cinsiyet için de çok ilgi çekici olabilecek güzel alanlar. Gerçekten ilgin olup olmadığını anlamak için de internetten araştırmalar yapabilir ve çevrende bu alanda çalışan kişilerle konuşabilirsin.

Kendini geliştirmek ve başarılı olmak için de sahip olduğun koşullarda elinden gelenin en iyisini yaptığından emin ol. Muhtemelen çok sıkıldığın zamanlar da olacak ama o zamanlarda da hedefini ve hayallerini hatırlamaya çalışıp yoluna devam et!

SistersLab | Bilim ve Teknolojide Kadın Derneği
yazı

STEAM alanlarında toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın güçlenmesi için çalışıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir