Elif Çelik | Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisi

Elif Çelik | Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisi

Bu hafta Görünürlük Çalışmalarımızda Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisi Elif Çelik bizlerle!

Elif’i Instagram, Twitter ve LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca Elif’in blog sayfasını da mutlaka inceleyin deriz!

Kendinizi tanıtabilir misiniz?

Herkese merhaba, ben Elif Çelik. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda Google Developers Group ve Women Techmakers topluluklarının Çanakkale ekiplerinde aktif olarak çeşitli etkinlikler organize ediyorum. Örneğin, ekip arkadaşlarımla birlikte özellikle kadınların görünürlülürlüklerini artırmak, onlara hayatın her alanında başarabileceklerini göstermek adına Speak Yourself Globally adlı global bir etkinlik serisi düzenliyoruz. Ayrıca son zamanlarda yapay öğrenme ve veri bilimi alanında kendimi geliştiriyorum. Öğrendiklerimi ayrıntılı olarak Medium blog sayfamda ve Twitter hesabımda paylaşmaya çalışıyorum.

Çalışma alanınız nedir? Bu alanı neden seçtiniz?

Bilgisayar mühendisliği özellikle de yazılım benim hep merak ettiğim ve öğrenmek istediğim bir alandı. Bu merakımın sonucunda da kendimi bilgisayar mühendisliği okurken buldum açıkçası. Bilgisayarlar hakkında daha çok şey öğrendikçe bu alan beni daha da büyüledi. Kod yazarken gerçekten eğleniyorum. Ayrıca yazdığım kodların insanların hayatlarına dokunacağını bilmek, kendimi geliştirmek adına beni motive ediyor.

Henüz yolun başında bir bilgisayar mühendisi olarak şu sıralar kendimi yapay öğrenme ve veri bilimi alanlarında geliştiriyorum. Yapay zekanın her yerde karşımıza çıktığı ve her şeyin verilerden oluştuğu bir dönemde yaşıyoruz. Böyle bir dönemde bu verileri anlamlandırmaya çalışıp onlar üzerinden modellemeler oluşturma ve çıkarımlar yapma fikri çok hoşuma gidiyor. Umarım bu alanda kendimi daha çok geliştirip ileride insanlara yarar sağlayacak işlere katkıda bulunabilirim.

Bu alanda kendini geliştirmek isteyen kişilere önerileriniz nedir? Nereden, nasıl başlamalılar?

Kendini yazılımda geliştirmek isteyen kişilere ilk ve en önemli önerim ingilizce öğrenmek olacak. Giriş seviyesinde çoğu kaynak Türkçe olsa da ileri seviyede zorlanmamak için iyi bir İngilizce şart.

Yazılıma yeni başlayacaksanız Youtube, Udemy vb. platformlardaki Türkçe dersleri izleyip sonrasında bootcamplere katılabilirsiniz. İnternette bol bol kaynak ve başlangıç seviyeli yol haritaları da bulabilirsiniz.

İngilizcenizi yeterli seviyeye getirdiğinizde de yazılımın hangi alanında kendinizi geliştirmek istiyorsanız o alandaki İngilizce dökümantasyonları ve kitapları okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca Coursera, EdX gibi online platformlardan dünyaca ünlü okulların yazılımla ilgili derslerini izleyerek sertifika alabilirsiniz.

Bu alanda çalışırken yaşadığınız olumlu/olumsuz deneyimler neler? Nasıl üstesinden geldiniz?

Benim için yazılımcı olmanın en güzel yanı sorunları çözüp bir şeyler başarabildiğimi gördüğüm an diyebilirim. Böyle anlarda iyi ki bu işi seçmişim diyorum. Ayrıca bilgisayar bilimleri çok geniş bir alan olduğu için neredeyse her gün farklı konularda farklı bir bilgi öğreniyorum. Bazen bu bilgiler o kadar ilginç geliyor ki gidip anneme, babama veya arkadaşlarıma anlatıyorum. Bunlar beni hep daha fazlasını öğrenmek için motive ediyor.

Tabii her şey güllük gülistanlık da olmuyor. Kod yazarken kendimi sorguladığım çok zaman oldu. Aynı kod üzerinde uzun süre çözemediğim sorunlarla veya kafamda oturtamadığım kavramlarla çok karşılaşıyorum. Hatta problem çözmekten çok hata çözmekle uğraşıyorsunuz diyebilirim. Böyle zamanlarda kendinize olan güveniniz sarsılıyor. Acaba bunu bir ben mi yapamıyorum gibi bir düşünceye kapılıyorsunuz. Bu kısımda bana en çok yardımı olan şey google ve arkadaşlarım oldu. Anlamadığınız konularda birilerinden yardım almaya ve soru sormaya çekinmemek gerekiyor. Unutmayın aldığınız hatayı ne ilk siz aldınız ne de en son siz alacaksınız 🙂

Deneyip yanılmaktan korkmayıp ve bol bol pratik yapmak da çok önemli. Kimse doğuştan mükemmel kodlar yazmaya başlamıyor. Benim de duraksadığım zamanlar oluyor ama bunu bir süreç olarak görmek gerçekten önemli. Sonuçta hayat boyunca öğrenmeye devam ediyoruz. Motivasyonumuz düşebilir önemli olanın bunun normal bir durum olduğunu kabullenip devam edebilmek.

Mesleğinizi icra ederken karşılaştığınız tepkileri/durumları toplumsal cinsiyet bağlamında nasıl aktarabilirsiniz?

Erkek egemen bir toplumda yaşadığımızdan olsa gerek mühendislik bir ‘erkek mesleği’ gibi düşünülüyor. Kadınlar sırf kadın olduklarından mühendislikte yeterince başarılı olmayacakmış gibi hissettiriliyor. Böyle bir ortamda da maalesef alanda çalışmaya yeni başlamış kadınlar kendilerinden şüphe duyuyor ve kendilerini yaşıtları erkeklere oranla yetersiz hissediyorlar. Bu da kadın yazılımcılar üzerinde kendini başkalarına ispatlaması gerekiyormuş gibi büyük bir baskı oluşturuyor. Ayrıca eğitim gördüğümüz sınıflarda ve katıldığımız seminerlerde kadın erkek oranlarındaki ciddi eşitsizlikler de bu duruma deyim yerindeyse tuz biber oluyor.

Bunun haricinde etraftan gelen de bir baskı var ne yazık ki. Toplumdan “Mühendislik kadınlara göre değil(!)”, “Mühendis olacağına öğretmen olsaydın ya tam kadın mesleği(!)” gibi geri dönüşler almak çok olası.

Lisedeyken bu konuyla ilgili karşılaştığım bir olayı örnek verebilirim. Mezunlar gününde lisemize gelen Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden birinde okumuş bir bilgisayar mühendisine, bilgisayar mühendisi olmak istediğimi söylediğimde bana bu mesleğin kadınlara göre olmadığından ve kadınların evlerine çocuklarına bakmaları gerektiğinden bahsetmişti. O zamanlar duyduğumda beni üzen, kendimi sorgulamama neden olan bu sözler şimdi trajikomik geliyor.

Ne yazık ki böyle insanlar hala etrafımızda var. Toplumun bize dayattığı bu baskılardan kurtulmamız için en önemli adım ise görünürlüğünün artması. STEAM alanlarında ne kadar çok kadın görünür olursa o kadar kısa sürede bu durum normalleşecek, böylece örnek başarılı kadınlar geleceğin kadın yazılımcılarına da ilham olacaktır. Özellikle bu alanda görünürlük çalışmaları yaptığınız için de ayrıca sizlere çok teşekkür etmek istiyorum.

Sizin mesleğinizde çalışmak isteyen bir kız çocuğuna ne söylemek istersiniz?

Uzun bir yolculuğun başlangıcındasın. Zor günlerin olacak, bazen kendini sorgulayacak bazen de saatlerce minik hataların peşinde koşacaksın. Ama günün sonunda yaptığın işten zevk alacağından ve eğleneceğinden eminim. Aramıza hoşgeldin.

Sen, sen olduğun için değerlisin; bunu asla unutma. Sırf cinsiyetin gibi sebeplerle bir şeyleri başaramayacağını söyleyen veya imâ eden kimseyi dinleme. İlk başlarda yalnız veya başarısız hissedeceğin günler olabilir ama korkma, senin gibi hisseden insanların olduğunu bu konuda yalnız olmadığını bil. En önemlisi de hata yapmaktan korkma. Yeterince çabalarsan istediğin her şeyi başarabilirsin.

Elif Zeynep Yeme
yazı

Ben Elif. Boğaziçi Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü hazırlık öğrencisiyim. SistersLab'de İçerik Sorumlusu olarak yer alıyorum.
Farklı alanlarda okumalar yaparak ilgi alanlarımı keşfetmeye çalışıyorum. Bu sıralar keman öğrenmeye çalışıyorum. Etnik müzikler dinlemek ve gezmek en sevdiğim şeylerden birkaçı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir