Gömülü Sistem 102: 10 Adımda Kendini Geliştir

Gömülü Sistem 102: 10 Adımda Kendini Geliştir

Merhaba, bu yazımda gömülü sistemler üzerine kendimi geliştirirken aldığım tavsiyeler ile izlediğim yolları göz önüne alarak bir liste hazırladım. Hazırladığım listedeki adımlar; gömülü yazılım mühendisi, sayısal tasarım mühendisi, gömülü linux geliştirici ya da donanım tasarım mühendisi gibi alanlarda kendini geliştirmek isteyenler için hazırlanmıştır. İlgili alana göre düzenleyerek kendi çalışma programınızı oluşturabilirsiniz.

1. Gömülü C Programlama Öğren

Gömülü sistemlerde en yaygın kullanılan dil C programlama dilidir. C dilinin bu alanda kullanımına gömülü C programlama deniliyor.  Bunun için iyi derecede C programlama dili bilinmesi gerekmektedir. Açık kaynak kodları, örnek projeleri inceleyip kendi yazılımlarınızı geliştirerek bu alandaki bilginizi artırabilirsiniz.

2. Temel Elektronik Öğren

İyi bir temel elektrik elektronik bilgisi gömülü sistemler için gereklidir. Temel devreler ve kanunlar, elektronik devrelerdeki kullanılan elemanlar ve özellikleri öğrenilmelidir. Bu elemanlar ile değişik devreler oluşturmak mümkündür. Temel elektroniği öğrendikten sonra sensörler ve modüllerle uygulamalar yaparak kendinizi geliştirebilirsiniz. Bunların yanı sıra laboratuvar ekipmanlarını (multimetre, osiloskop, spectrum analyzer vb.) da tanıyıp öğrenmeniz faydalı olacaktır.

3. Datasheet Okuma Öğren

Kullandığımız elektronik malzemelerin üreticisi tarafından bütün bilgilerinin yer aldığı dokümanlara datasheet denilmektedir. Datasheetlerde; teknik özellikler, karakteristikler, referans bağlantı şemaları, kod örnekleri, mekanik çizim bilgileri gibi kullandığınız komponente göre birçok bilgi bulunmaktadır. Bu yüzden datasheetleri okumayı bilmek oldukça önemlidir.  Datasheetler ilk başlarda anlayıp yorumlaması zorlayabilir. Kullanıp okudukça, teknik terimlere aşinalık artıkça okuması kolaylaşacaktır.

4.PCB Tasarımı Öğren

Donanım tasarım için EAGLE, Altium, KiCad gibi birçok PCB (Baskı devre kartı) ve elektronik devre şemalarınız çizeceğiniz programlar bulunmakta. Bunları araştırıp kendinize en uygun gördüğünüz program ile tasarımlar yapılabilirsiniz. İlk etapta yaygın elektronik devrelerden biri ya da açık kaynak bir devreyi yeniden tasarlayıp bu alanda kendinizi geliştirebilirsiniz.

5. İşlemci Mimarileri ve Çevre Birimleri Öğren

ARM, PIC, AVR gibi işlemciler kullanılmaktadır. Sektörde yaygın olarak ARM işlemci aileleri kullanılmaktır. Bu yüzden ARM işlemci mimarileri anlamamız gerekmektedir. İşlemci mimarilerini anlarken çevre birimleri tanımamız UART, SPL, I2C, CAN-BUS, TCP-IP gibi haberleşme protokollerini kullanmamız gerekmektedir.

6. İşletim Sistem Kavramları Öğren

Farklı işletim sistemleri araştırıp inceleyerek kendinize uygun gördüğünüz bir işletim sistemini bilgisayarınıza kurup kullanabilirsiniz. Linux tabanlı Ubuntu işletim sistemi yaygın olarak kullanılmaktadır. Gömülü linux geliştirme alanında araştırmalar yapıp kendinizi bu alanda da geliştirebilirsiniz.

7. FPGA Öğren

Sayısal tasarım alanında uzmanlaşmak istiyorsanız, FPGA öğrenmeniz gerekmektedir. UHDL veya Verilog tanımlama dilleri kullanarak sayısal tasarımlar gerçekleştirebilirsiniz.

8. Nesnelerin İnterneti Öğren

IoT (nesnelerin interneti) artık neredeyse hayatımızın her alanında var. Gömülü sistemler içinde nesnelerin interneti önemli bir rol oynamaktadır. IoT platformları ile IoT projelerini geliştirebilirsiniz. IoT alanında uygulamalar yaparak çeşitli veriler toplayıp bunları bulut ortamına iletip bu alanda kendinizi geliştirebilirsiniz.

9. Bir Proje Gerçekleştir

İnternette gömülü sistem projeleri diye arattığınızda önünüze birçok proje gelecektir. Gömülü sistem uygulama alanı çok geniştir mutlaka kendinize göre eğlenceli bir proje bulacaksınız. Bu alanda sizi en çok geliştirecek adım kuşkusuz bu olacaktır.  Benim tavsiyem hedefiniz doğrultusunda (savunma sanayi, havacılık, akıllı tarım vb. alanlarda) çalışmak olabilir. İlgili alan doğrultusunda araştırmalar yapıp projeler gerçekleştirmek olacaktır. Hedefiniz belli değilse de kısa kısa her alanda projeler veya uygulamalar yapıp kendinizi değerlendirebilirsiniz.

10. İNGİLİZCE 🙂

Hangi alan hangi iş olursa olsun bildiğiniz gibi İngilizce şart, bunu iş hayatına başlayınca çok daha iyi anlıyorsunuz. Söylediğim bütün adımların araştırmasını yaparken veya öğrenmeye başlarken fark edeceksiniz bu iş için İngilizcenin önemi çok fazla. Kaynakların büyük bir çoğunluğu İngilizce ve o nedenle kaçış yok en kısa sürede İngilizcenizi geliştirmeye başlayın.

Zeynep Dicle
yazı

Merhaba! Ben Zeynep Dicle. Elektrik Elektronik mühendisliği mezunu, gömülü yazılım sevdalısı bir geliştiriciyim. Gömülü yazılım alanında blog yazıları paylaşıyorum. ^_^

5 thoughts on “Gömülü Sistem 102: 10 Adımda Kendini Geliştir”

  1. Enis dedi ki:

    Harika bir yazı olmuş devamını bekliyoruz 🙂

    1. Zeynep Dicle dedi ki:

      Yorumunuz için teşekkür ederim.

  2. Ferhat dedi ki:

    Çok faydalı bir yazı bilgi paylaşımınız için çok teşekkürler.

    1. Zeynep Dicle dedi ki:

      Yorumunuz için teşşekür ederim.

  3. Ekin dedi ki:

    Merhabalar Elektrik Elektronik Mühendisiliği Bölümü okuyan ve bu alana yönelmek isteyen biri olarak gerçekten çok yardımcı oldunuz . Teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir