Vue.js’e Başlarken: Vue.js nedir ? Avantajları ve Dezavantajları nelerdir ?

Vue.js’e Başlarken: Vue.js nedir ? Avantajları ve Dezavantajları nelerdir ?

Herkese selamlar. Serimizin ilk yazısı olan Vue.js’e giriş yazımla karşınızdayım. Bu yazımda sizlere Vue.js’ten, avantajları ve dezavantajlarından bahsedeceğim.

Evan You tarafından 2014 yılında yayınlanan Vue.js, Vue yani View kelimesinden gelmektedir. Tanımdan da anlaşıldığı üzere View odaklı, kullanıcı arayüzleri ve tek sayfalı uygulamalar (SPA) geliştirmeye yarayan bir Progressive JavaScript framework’üdür. Vue.js’in Core kütüphanesi View odaklı çalışmaktadır. Bu da uygulamalara Angular ve ReactJS gibi rakiplerinden daha kolay adapte olmasına olanak sağlar. 2014 yılından bu yana hızlıca büyüyen bir Community’e sahip olan Vue.js aktif olarak sürekli gelişmekte ve güncellenmektedir. Son yıllarda GitHub üzerinde de oldukça yıldız alan Vue.js geliştiricilere oldukça kolaylık sağlamaktadır. Vue.js ile geliştirme yaparken kullandığımız ve işimizi kolaylaştıran iki temel özellikten bahsedelim.

  1. Declarative Rendering
    Basit bir şablon sözdizimi kullanarak verileri DOM üzerine işlememize olanak sağlar.
  2. Reactivity
    Geliştirme yaparken yaptığımız tüm değişiklikleri otomatik olarak izler ve herhangi bir değişiklik yakaladığında DOM üzerinde doğru ve hızlı bir şekilde günceller.

Vue.js ile geliştirme yaparken bu iki temel özelliği sıklıkla kullanacağız. Vue.js’i tanımlarken Progressive bir JavaScript framework’ü dedik peki nedir bu Progressive Framework ona değinelim.

Progressive Framework

Yapısı sayesinde çoklu platformlarda uygulama geliştirirken ortam için gerekli ihtiyaçları esnek ve aşamalı olarak benimseyebilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede çeşitli ortamlarda hızlıca uygulama ihtiyaçlarını sağlayıp, uygun ortamı oluşturup uygulama geliştirmeye başlayabilir veya bir uygulamaya kolaylıkla entegre edebilirsiniz.

Bu yapıya sahip olan Vue.js kullanım durumunuza göre birçok alanda ve farklı şekillerde kullanılabilir:

  1. Statik HTML geliştirmelerinde
  2. Bir sayfaya web bileşenleri gömerken
  3. Single-Page Application (SPA)
  4. Fullstack / Server-Side Rendering (SSR)
  5. Jamstack / Static Site Generation (SSG)
  6. Masaüstü, mobil, WebGL ve terminal

gibi uygulamalar geliştirirken kullanılır.

Vue.js’in Avantajları

Vue.js’in bir anda bu kadar ivme kazanmasının sebeplerini ve getirdiği avantajları inceleyelim birlikte.

  1. Öğrenme eğrisi ve kullanma kolaylığı
    Vue.js’in bu kadar hızlı büyümesi ve ilgi görmesinin en büyük sebeplerinden biri öğrenme ve öğrendiklerini kolayca uygulayabilme özelliğinin olmasıdır. Vue.js dokümantasyonu ile öğrenme ve kullanma açısından geliştiricilere oldukça kolaylık sağlar. Yalın ve akıcı bir dil olması geliştiricilerin daha hızlı öğrenme ve öğrendiklerini daha efektif olarak kullanıp kod yazmalarına olanak tanır.
  2. Açık ve anlaşılır API
    Vue.js’in kendi bünyesinde bize sunduğu API’leri kolay şekilde hali hazırdaki projelere dahil edip geliştirmeye devam edebilir, isterseniz kendi projenizi sıfırdan kolayca geliştirebilirsiniz. Vue.js yapısı bu konuda oldukça esnektir.
  3. Cross platform uygulama geliştirme
    Vue.js sadece web uygulamaları değil kullandığı ek framework ve araçlar ile mobil, masaüstü uygulamalar geliştirmeye de olanak sağlar. Projeye dahil edilmesi ve kullanması oldukça kolaydır.
  4. Küçük boyutlu ve hızlı bir kütüphane olması
  5. Düzenli ve aktif güncellenen bir dokümantasyona sahip olması

Vue.js’in Dezavantajları

  1. Oldukça esnek olması
    Yeni başlayanlar ve küçük ölçekli proje geliştiricileri için güzel bir özellik gibi görünse de büyük ölçekli projelerde işleri biraz karmaşık hale getirebilir.
  2. Sınırlı bileşene sahip olması
    Vue.js ne kadar hızlı büyüyen ve gelişen bir kütüphane olsa da ReactJS ve Angular ile karşılaştırıldığında bileşen sayısı oldukça azdır. Bu da uygulama geliştirme sırasında bazen zorluk çıkarabilir.

Vue.js’in avantajaları çok daha fazla gibi gözükse de uygulama geliştirirken dil, kütüphane, framework ve araç seçimlerinde mutlaka proje gereksinimleri gözetilerek seçim yapılmalıdır. Bir dili veya kütüphaneyi kullanıyor olmanız her zaman onu en iyi ve en doğru yapmaz. Öncelik her zaman proje gereksinimleri olmalıdır.

Bu yazı ile birlikte Vue.js’e giriş yapmış olduk. Soru, öneri ve görüşlerinizi her zaman benimle paylaşabilirsiniz 🙂 Serinin ikinci yazınsında görüşmek üzere, hoşça kalın.

yazı

Merhaba, ben Kadriye. Karabük Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden 2020 yılında mezun oldum. Kasım 2020 itibari ile profesyonel iş hayatıma Front-End Developer olarak başladım ve aktif olarak bu pozisyonda çalışıyorum. Öğrendiklerimi paylaşmayı, anlatmayı, yazmayı çok seviyorum. Okul yıllarımdan beri öğrendiğim yeni bilgileri yazıyorum, paylaşıyorum. Boş vakitlerimde ailem ve arkadaşlarımla vakit geçirmeyi, bir şeyler yazmayı, okumayı ve resim çizmeyi çok seviyorum. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir