Türkiye’de Kadın Cinayetleri #orangetheworld

Türkiye’de Kadın Cinayetleri #orangetheworld

Bu yazımda, SistersLab olarak bu yıl bizim de ikinci kez katıldığımız Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin (UN WOMEN) düzenlediği #orangetheworld kampanyasından ve Anıt Sayaç verisiyle Tableau’da hazırladığım Türkiye’de Kadın Cinayetleri raporundan bahsedeceğim. Ayrıca yazının sonunda interaktif raporu görebileceksiniz!

 

 

DÜNYAYI TURUNCUYA BOYA! #orangetheworld

Nedir #orangetheworld kampanyası? Buradan Murat’ın geçen sene paylaştığı çok detaylı yazıyı okuyarak bilgi edinebilirsiniz. Kısaca bahsetmek gerekirse:

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN WOMEN), her geçen gün artan ve farklı biçimlerde ortaya çıkan kadına yönelik şiddete karşı farkındalığın ve savunuculuk çalışmalarının artması için herkesi hareket etmeye çağırmaktadır. Bu amaçla her yıl 25 Kasım (Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü) – 10 Aralık (Dünya İnsan Hakları Günü) tarihleri arasında 16 Günlük Aktivizm Kampanyası düzenlemektedir. Ülkemizde de 2012 yılından bu yana yoğun bir takvimle düzenlenen kampanyalar, etkinlikler ve aktiviteler ile kadınlara yönelik şiddete karşı savunuculuk yapılmaktadır.

 

 

Kadına Yönelik Şiddete Karşı tüm dünyayı yan yana durmaya çağıran Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği, UNiTE (UNiTE to End Violence Against Women – Kadınlara Yönelik Şiddete Son Vermek için Birleşin) ismini verdiği kampanyada ‘Dünyayı Turuncuya Boya!’ sloganını kullanarak faaliyetler organize etmektedir. Kampanyanın sembolü olarak kullanılan ve yapılan tüm farkındalık faaliyetlerinde ortak renk olarak belirlenen turuncu rengi daha parlak bir geleceği, canlılığı ve şiddetten uzak kalmayı simgelemektedir. 16 gün süren kampanya boyunca tüm ülkeler sembol binalarını turuncu renkle ışıklandırarak, şirketler logolarını turuncu renk yaparak, spor müsabakaları öncesinde takımlar kadına yönelik şiddete karşı sloganların yer aldığı pankartlarla seremoniye çıkarak bu konuya dikkat çekmeye çalışmaktadır. Sivil toplum kuruluşları da etkinlik takvimlerinde turuncu temasını ve kampanya sloganlarını mutlaka kullanarak herkesi bu dayanışmaya davet etmektedir.

Her sene dünya çapında #orangetheworld, #16days, #saynotoviolenceagainstwomen ve #16daysofactivism etiketleriyle sosyal medyada milyonlarca etkileşim alan ve bu yolla daha fazla kişiye ulaşmayı amaçlayan kampanya, ülkemizde de her sene çeşitli temalarla ön plana çıkarılmaktadır.

Geçtiğimiz yıllarda #KimseyiGerideBırakma, #BeniDeDuy, #NesillerBoyuEşitlik, #KayıtsızKalmayın gibi sloganlarla duyurulan etkinliğin bu seneki etiketi #SheSaidNo olarak belirlendi. Biz de SistersLab olarak bugünden başlayarak 16 gün boyunca tüm içeriklerimizi turuncuya boyuyoruz!

 

 

Türkiye’de Kadın Cinayetleri Tableau Raporu

Ben de #orangetheworld kapsamında farkındalık yaratmak adına turuncu bir Türkiye’de Kadın Cinayetleri Tableau raporu hazırlamak istedim. Raporu buradan Tableau Public üzerinden inceleyebilir ya da yazının sonundaki gömülü alandan ulaşabilirsiniz.

Veri Kaynağı: Anıt Sayaç

Raporun veri kaynağı şiddetten ölen kadınlar için dijital bir anıt olan Anıt Sayaç sitesinden Ülgen Sarıkavak tarafından buradaki Python kodundan yararlanarak CSV dosyasına aktarıldı. Veri 2008 yılından başlıyor ve 2022 Ekim ayının sonuna kadar devam ediyor.

Tableau’da Veri Temizliği

Veri çeşitli haberlerden yararlandığı için bir kolonun içinde aynı anlama gelen birden fazla değer bulunabiliyor, kolon isimlendirmelerinde ise düzenleme yapılması gerekiyordu. Bu sebeple ilk adım Tableau’nun Rename özelliği ile kolon isimlendirmelerini değiştirmek oldu.

Sonraki önemli temizleme adımı ise aynı anlama ya da benzer anlamlara gelen farklı değerlerin gruplanmasıydı. Bunun içinse Tableau’nun Group özelliğini kullandım.

Veri Görselleştirme

Bu işlemler bittikten sonra ise sıra görselleştirme adımına geldi. Burada veri görselleştirmede dikkate alınması gereken temel kriterlerden biri olan genelden özele doğru derinleşme ilkesinden yararlandım. Bir veri görselleştirme çalışması yaparken raporun üst kısımlarında genel bir bilgilendirme yapmak ve daha sonra detaya inmek önerilir.

Bu raporda da öncelikle belirlenen tarihler aralığında genel olarak Türkiye’de kadın cinayetlerinin maalesef artışta olduğunu görüyoruz.

 

 

Daha sonra kullanıcıya yıl ve il seçebilmesi için etkilenecek tüm grafiklerin üzerinde filtreler bölümü sunuluyor.

 

 

Biraz daha detaya inmek için Türkiye’de kadın cinayetlerinin illere göre dağılımını hem harita üzerinde görebiliyor hem de bar grafik ile il sıralamasını görebiliyoruz. Her iki grafikte de illerin üzerine geldiğimizde tooltip sayesinde ilgili ildeki kadın cinayetlerinin yıllara göre değişimini görüyoruz. Tableau’da tooltip’e grafik ekleme yöntemi ise başka bir yazının konusu olacak.

 

 

Kadınları kim öldürüyor?

Burada ise kadınların kim tarafından öldürüldüğünü görmek için solda genel bir pie grafik görüyor, sağda ise daha detaya inerek bar grafik üzerinde dağılımları görüyoruz.

Kadınların %74’ü tanıdığı biri tarafından öldürülüyor. %60’ı ise yakın partneri tarafından öldürülüyor. Yakın partner eş, eski eş, sevgili, eski sevgili, nişanlı, eski nişanlı, sözlü, eski sözlü, imam nikahlı eş, eski imam nikahlı eş olabiliyor. Kalan çoğunluk ise ailesi tarafından öldürülüyor.

 

 

Kadınlar neden öldürülüyor?

Kadınların öldüren kişilerin gerekçelerini bir word cloud grafiği üzerinde görüyoruz. Dağılımda yoğunluk arttıkça kelimelerin boyutu büyüyor ve rengi turuncuya doğru değişiyor.

En büyük sebeplerin geçimsizlik, aldatma iddiası/kıskançlık, ayrılma/boşanma, teklifin reddedilmesi ya da namus/töre olduğunu görebiliyoruz.

 

 

Sonraki grafiklerde ise farklı grafik tipleriyle daha detaylı sonuçlar görebiliyoruz.

 

 

En altta ise kullanıcının tarih ve il filtreleyebileceği bir anıt bulunuyor.

 

 

Aşağıda raporun siteye gömülü ve interaktif halini inceleyebilir ya da buradaki linkten Tableau Public üzerinden de erişebilirsiniz.

16 gün boyunca turuncuya boyayacağımız içeriklerimizi takipte kalın! #orangetheworld

#SheSaidNo

yazı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir