Robotik ve Adroit Androids – 1
Herkese merhabalar. Biz Adroit Androids. İlk yazımızda sizlere Adroit Androids takımı olarak katıldığımız yarışmaları düzenleyen FIRST Vakfını, Fikret Yüksel Vakfını, katıldığımız yarışmaları ve takımımızın yaptığı projeleri ve etkinlikleri tanıtacağız.
FIRST Vakfı Nedir ?
For Inspiration and Recognition of Science and Technology (FIRST); okul veya okul sonrası programlarıyla 4-18 yaş arası bireyler için kapsayıcı, takım çalışması tabanlı robotik programları aracılığıyla gençleri ve çocukları geleceğe hazırlayan bir vakıftır. FIRST yaş gruplarına göre bu programları dörde ayırmaktadır; FIRST Robotics Competition, FIRST LEGO League Challenge, FIRST LEGO League Junior ve FIRST Tech Challenge yarışmalarını yürüten uluslararası bir organizasyondur. FIRST, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak faaliyet göstermektedir. 1989 yılında Dean Kamen ve Woodie Flowers tarafından öğrencilere mühendislik ve teknoloji alanlarında ilham verecek yollar geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Felsefesi, organizasyon tarafından “İşbirliği” ve “Duyarlı Profesyonellik” alanlarında geleceğin liderlerini yetiştirmektir.
Fikret Yüksel Vakfı Nedir?
Fikret Yüksel Vakfı, 1998’de Fikret Yüksel tarafından kurulmuştur. Darüşşafaka mezunu olan Fikret Yüksel, eğitim hayatına önce İTÜ, sonrasında MIT ve Harvard’da devam etmiştir. Fikret Yüksel ölmeden önce zamanında kızıyla birlikte kurdukları şirketlerinin, Türk öğrencilere destek veren bir vakıf kurulması amacıyla projeler yürütülmesini istediğini vasiyet etmiştir. Fikret Yüksel Vakfı’nın temel odağı Türk öğrencilerinin FIRST Robotics Competition’a katılmalarını sağlayarak aldıkları eğitimi geliştirmektir. Vakıf şimdiye kadar birçok takımın turnuvaya katılmasına destek oldu. Fikret Yüksel Vakfı’nın desteğiyle 2008-2009 eğitim-öğretim yılından bu yana, For Inspiration and Recognition of Science and Technology (FIRST) tarafından düzenlenen robot yarışmalarına Türkiye’nin dört bir tarafından katılım sağlayan öğrenciler başarıdan başarıya koşmaktadır. Her yıl FIRST tarafından düzenlenen yarışmalar bilim ve teknoloji alanında öğrencilerin yaratıcılık ve farkındalıklarını arttırmayı amaçlamaktadır.
FRC Nedir?
FRC, 15-18 yaş aralığındaki gençler için düzenlenen uluslararası bir robot yarışmasıdır. Dünya çapında düzenlenen bu yarışma, gençlerin yaratıcılıklarını ve mühendislik becerilerini geliştirmeleri amacıyla düzenlenmektedir. Yarışma lise düzeyindeki öğrencilerden oluşmuş takımlar arasında gerçekleşmektedir. FRC’de takımlara her sene farklı bir görev verilir ve takımlardan görevlerine uygun robot tasarlamaları beklenir. Seçilen görev her yıl Ocak ayının ilk cumartesi günü duyurulduktan sonra verilen göreve en uygun robotu tasarlamaları için takımlara 6 hafta süre verilir. Belirlenen sürenin sonunda takımlar; makine, yaratıcılık ve yenilik, takım niteliği ve robot performansı alanlarında değerlendirilir. 3 gün süren yarışmanın sonunda jürilerin değerlendirmesine göre farklı kategorilerde çeşitli ödüller takımlara dağıtılır. Bu ödüllerden en prestijli olanı geçtiğimiz yıllarda Chairman Award olarak bilinen Impact Award ödülüdür. Impact yani etki ödülü; yaptıkları projelerle FIRST ve robotiği en iyi şekilde insanlara aktaran, mükemmel takım ruhunu yansıtan, FIRST vizyonunu benimsemiş ve insanlarda en iyi etkiyi bırakan takıma verilen ödüldür.
Adroit Androids Kimdir?
2016 yılında Adroit Androids ismiyle kurulan uluslararası bir robotik takımıyız. Kar amacı gütmeyen bir Amerikan vakfı olan FIRST tarafından düzenlenen FRC (FIRST Robotics Competition) yarışmasına her yıl düzenli olarak katılmaktayız. Bu yarışmada katılımcı takımlar iki bölümde değerlendirilmekteler: İş ve Robot. İş kısmı sezon içerisinde projeler üretmek, ödül yazılarını yazmak ve sponsor bulmak ile sorumluyken; robot kısmı o yılın temasına uygun, belirli görevleri yerine getirebilen bir robotu tasarlamak, robotun elektronik ve yazılımını yapmakla yükümlüdür.
Takımımız; FRC tarafından verilen ödüllerinin çoğunu almaya hak kazanmış, adı olan bir takımdır. Yarışmanın en prestijli ödül olan Impact Award ödülünü ise 3 kez kazanan takımımız, Rookie All Star, Rookie Inspiration, Engineering Inspiration, Judges, Dean’s List, Innovation In Control ve Finalist gibi ödülleri de almaya hak kazanmıştır.
Peki Adroit Androids olarak biz bu işin neresindeyiz? Şimdiye kadar elde ettiğimiz başarılarla kendimizi, okulumuzu, sponsorlarımızı ve ülkemizi gururlandırdık. Dünya şampiyonasında ödül alan ilk Türk takımı olmamız en büyük gurur kaynaklarımızdan birisi oldu. Biz AA olarak kurulduğumuz yıldan beri Dünya şampiyonasına çıkan ve gelecek yıllarda da bu başarıyı korumayı hedefleyen bir takımız.
Takım olarak “Together to achieve more” olan mottomuzun ışığı altında projeler geliştirerek, hiçbir yaratıcı zihni arkada bırakmadan gençleri ve çocukları geleceğin liderleri olmaları için hazırlamaktayız.
2016 yılından bu yana Türkiye içindeki farklı yerlerde 78 robotik takımı açtık. 1000’den fazla dezavantajlı çocuğa, 2500’den fazla kıza ilham olduk.
300 milyondan fazla kişiye ulaşıp yaklaşık 1600 çocuğu robotiğe teşvik ettik.
Adroit Androids takımı olarak temel amacımız, ülkemizin genç nesline 21. yüzyıl becerileri katarak ve çeşitli alanlarda eğitim vererek STEM tabanlı insanlar olarak yetiştirmeye çalışıyoruz. Bunu yapmak için, STEM ile faaliyetler hakkında halkın bilgisini, akran öğrenme sistemi tabanlı robotik programlarıyla geliştirmekteyiz. Bu; STEM merkezli öğrenciler, mentorlar ve insanlarla iş birliği gibi takım çalışmasını ve takım değerlerini vurgulayarak gelecek nesillere deneyim kazandırmayı amaçlar. Amaçlarımız: iletişim becerileri alanlarında kendimizi geliştirmek, iyi geliştirilmiş bir stratejiyle son derece rekabetçi bir robot tasarımı oluşturmak, saygınlık, üyelerin özgüveni ve en son mühendislik ve bilimsel keşifleri takip etmek için benimsenen liderlik becerileridir.
Business Alt Takımı:
Business alt takımı olarak başlıca görevlerimiz; sponsor bulmak, projelerimiz aracılığıyla FIRST programlarının ve FIRST misyonunun yayılmasını sağlamak ve aynı zamanda çeşitli grupların STEM ve robotiğe olan ilgisini arttırmaktır. Bu gruplardan bazıları ise mühendisler, genç kadınlar, küçük çocuklar ve dezavantajlı çocuklardır. Aynı zamanda yarışmanın en prestijli ödülü olan Impact Award için bugüne kadar yaptıklarımızı anlatan 10.000 karakterlik ingilizce ödül yazısını yazmaktır.
Robot alt takımımızı bir sonraki yazımızda tanıtıyor olacağız. Gelecek yazıda görüşmek üzere.
Merhaba, Biz Özel Bahçeşehir Anadolu Lisesi robotik takımı 6025-Adroit Androids. 2016 senesinden beri FIRST Robotik Yarışması'na (FRC) katılmaktayız. Uluslararası yarışmalara katılan bir Türk takımı olarak birçok kez kendimizi, temsil ettiğimiz kuruluşları ve ülkemizi gururlandırdık. Dünya Şampiyonasında ödül kazanan ilk Türk takımı olmakla beraber, takımımızın kurulduğu seneden beri Amerika'daki Dünya Şampiyonasında ülkemizi temsil ediyoruz.