Mülteci ve Yerel Halktan Kadınlar ile Web Tasarımı Eğitimi Gerçekleştirdik

Mülteci ve Yerel Halktan Kadınlar ile Web Tasarımı Eğitimi Gerçekleştirdik

Merhaba, ben Elif Göktaş.

Toplumlarda cinsiyetlendirilmiş olan bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığını artırmayı hedefleyen; kız çocukları ve kadınları pozitif bilimlere teşvik ederek çalışmalar gerçekleştiren SistersLab’in gönüllü eğitmenlerinden biriyim.

Bu yazıda sizlere; SistersLab, Mülteci Destek Derneği İzmir Kadın Dayanışma Merkezi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zemin İstanbul işbirliğiyle, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda mülteci ve yerel halktan kadınlara yönelik gerçekleştirdiğimiz “Temel Web Tasarımı Eğitiminden” bahsetmek istiyorum.

Eğitimimiz; web tasarım öğrenmek isteyen, çoğunlukla şimdiye kadar yazılımla hiç ilgilenmemiş kadınlara yönelikti. Amacımız ise genç arkadaşlarımızı merak ettikleri bu alan ile tanıştırıp belki de gelecekteki kariyerlerine yol gösterebilecek bir ışık yakmaktı.

“Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz…” diyerek gençlere seslenen Atatürk’ü andığımız 19 Mayıs’ta; Türkiyeli ve mülteci genç arkadaşlarımızla geleceğin mesleği olarak nitelendirilen yazılım dünyasına ilk adımları atmak benim için de çok güzel ve özel bir deneyim oldu.

Sosyal uyum; karşılıklı etkileşim içerisinde kültürel benliğimizi yitirmeden bir arada uyum içerisinde yaşamayı kapsıyor. Bu özel günde kültürel öğelerimizi dijitale taşıyarak genç kadınların ayrım gözetmeksizin dayanışma ile üretebildiğini gördük. Üretim ve dayanışmayı dijitale taşıdığımız bu günlerde salgın sürecinin olumsuz etkilerinin üstesinden birlikte geliyoruz.

Eğitim; eş zamanlı olarak üç eğitmen eşliğinde, üç ayrı online sınıfta yapıldı. Diğer eğitmen arkadaşlarım Aysel Aydin ve Rengin Alkan ile katılımcılar için olabilecek en uygun içeriği hazırlamaya çalıştık ve üç sınıfta da aynı eğitim içeriğinin verilmesini sağladık.

Eğitim sonrasında katılımcılar; kişisel tanıtım sitelerini ya da hayallerindeki mesleği yansıtan bir siteyi tasarladılar. Böylece neler yapabileceklerine dair fikirleri oluştu ve birçok katılımcıdan bu alanda çalışmaya ve öğrenmeye devam edeceklerine yönelik dönüşler aldık.

Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de yazılım geliştirenlerin %91.5’i erkek. Yani her 10 yazılımcıdan yalnızca 1’i kadın. Araştırmalar dünya genelinde de durumun benzer oranlarda olduğunu gösteriyor. Belki de sadece bu oran, algısal yanılgılara sebep oluyor ve bazı kesimlerde ‘Kadınlar yazılımdan anlamaz.’ ya da ‘Erkekler daha iyi yazılımcıdır.’ gibi kalıplaşmış yanlış düşünceleri körüklüyor. Oysa biz sadece en temel düzeyde gerçekleştirdiğimiz eğitimde bile gördük ki daha önce bir editör bile açıp kullanmamış ama öğrenme isteği olan genç arkadaşlarımız, eğitim süresi çok kısa olmasına rağmen güzel işler ortaya çıkarabildi ve kendilerine bu alanda olan güvenleri arttı.

Diğer mesleklerde olduğu gibi bu alanda da cinsiyetin belirleyici bir etkisi ve önemi yok. Öğrenmek ve yapmak isteyen herkes mükemmel işler ortaya çıkarabilir ve çok da başarılı olabilir. Kadınlar her alanda olduğu gibi yazılım ve bilgisayar bilimlerinde de başarılı oluyorlar ve bunun örneklerini hem tarihte hem de günümüzde görmekteyiz. Bu konuda aklıma gelen ilk isim, programlamanın temellerinin atılmasına büyük katkı sağlayan ilk kadın bilgisayar programcısı Ada Lovelace olur.

Ada Lovelace 1800’lü yıllarda yaşadı ve hepimizin bildiği gibi o dönemlerde kadınlar ne kadar başarılı olsalar da cinsiyetleri nedeniyle günümüzdekinden çok daha fazla engelle karşılaşıyorlardı. Ada Lovelace; cinsiyet ayrımcılığı haricinde yaşadığı birçok sağlık sorununa rağmen asla pes etmemiş, azmi ve başarısı ile sadece kendi dönemine değil tarihe adını altın harflerle yazdırmayı başaran bir kadın olmuştur.

Sayımız arttıkça yazılım dünyasının da şekli ve sınırları çok daha farklılaşacaktır. Bizler STEAM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Sanat, Matematik) alanlarında eğitimlerimiz ve etkinliklerimizle kadınları desteklemeye ve kariyer yolculuklarında yollarını aydınlatacak minik ışıklar yakmaya devam edeceğiz.

Bilim ve teknoloji alanlarında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlandığı, kız çocukları ve kadınların bu alanlarda daha görünür olduğu bir dünya dileğiyle…

Yazımın sonunda, eğitim katılımcısı olan bir arkadaşımızın yaptığı çalışmaya yer vermek istiyorum.

Yeni eğitimlerde buluşmak üzere! ?

yazı

Ben Elif Göktaş. Bilgisayar Mühendisiyim uygulama testleri yapan bir ekibin takım lideri olarak çalışıyorum. Ekibimle birlikte uygulamaların otomasyon testlerini yapıyoruz. Ayrıca teknoloji alanında kadınları desteklemek için gönüllü platformlarda eğitimler veriyorum ve mentörlük yapıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir