Sevil Toprak | Java Developer

Sevil Toprak | Java Developer

Bu hafta Görünürlük Çalışmalarımızda Java Developer Sevil Toprak bizlerle!

Sevil’i Twitter ve LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.

Kendinizi tanıtabilir misiniz?

Merhabalar, ben Sevil Toprak. Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum, yazılım dünyasına geçişim üniversitede tercih ettiğim bölüm sayesinde oldu. Yaklaşık 5 senedir sektördeyim, öncesinde ise bir senelik akademi geçmişim oldu. Yüksek lisansı tamamladım, ilerleyen zamanlarda doktorayı da tamamlama hedefim var. Şu an ise özel bir firmada Java Developer  olarak çalışıyorum.

Çalışma alanınız nedir? Bu alanı neden seçtiniz?

Aslında bu alanı seçişim çalışmayı tercih ettiğim şirketler vasıtasıyla oldu. Sektörde çalışmaya başladığımda Python yazarak işe başladım. Daha sonraki şirketimde Java yazmaya başladım ve öyle devam ettim. İş hayatı süresince dil bağımsız olarak hep web tabanlı projelerde çalıştım. Backend tarafıyla birlikte gerektikçe frontend tarafında da geliştirmeler yaptım.

Araştırıp öğrendikçe genel olarak yazılımla ilgili şeylerle uğraşmak beni mutlu etti. Şu ana kadar alan seçimimde özel bir tercihim olmadı ama bundan sonraki kariyerimde Data Mining alanında çalışmalar yapmak istiyorum. Belki de isteyerek alacağım bu kararla, alan seçimim de tamamlanmış olacak.

Bu alanda kendini geliştirmek isteyen kişilere önerileriniz nedir? Nereden, nasıl başlamalılar?

Biraz klişe ama bence zaten istemekle büyük bir adım atılmış oluyor. Bu soruyu alan bazlı değil de yazılım genelinde cevaplayacağım, çünkü yukarıda bahsettiğim üzere henüz seçmiş olduğum bir alan yok.

Yazılıma başlangıç aşaması biraz zorlu olabiliyor. Çünkü yazılımın genel düşünme şekli özellikle sıfırdan başlayanlar için hem günlük hayattan hem de o zamana kadar bizlere verilen eğitimden biraz farklı olabilir. Ben bunu üniversiteye ilk başladığımda çok hissetmiştim, bir bakımdan önceki eğitim hayatımıza göre daha soyut kavramları öğrenmek için çabalıyorduk. Yine okulun ilk zamanları aslında bu alanın bana uygun olmadığını, hiçbir zaman tam anlamıyla kod yazamayacağımı düşünmüştüm. Zorlu süreçlerdi bunlar, yaştan bağımsız olarak bu alana ilk giriş yapacak kişiler de benzer duyguları yaşayacaktır. Ama bence sabretmek, çalışmayı bırakmamak başarı getirecektir. Bu alan öğrendikçe motive olacağımız ve öğrenmenin durmayacağı bir alan. Bence bu çok heyecan verici bir şey.

Bu soru için bir diğer tavsiyem çok fazla konu olduğu için konuları bölerek çalışmak olur. Çok fazla miktarda bilgi ve kaynak olduğu için kimi zaman motivasyonumuzu düşürecek şekilde konular içerisinde kaybolunabilir. Bu durumdan kurtulmanın en iyi yolu adım adım ilerlemektir.

En son tavsiyem ise kesinlikle yardım almak. Eğer yapılabiliyorsa bir mentör bulmak ama bulunamıyorsa da bu alanda çalışan kişilerle (arkadaşlar da olabilir) iletişim halinde olmak önemli. Yazılımda her şeyi tek başına üstlenip yapmak bana göre yapılmaması gereken bir şey. Bu alanda çalışmaya başlayan kişiler de sorunlarını, kafalarına takılanları paylaşarak hem çözüm bulabilir hem de yalnız olmadıklarını, bu öğrenme süreçlerinin doğal olduğunu fark edebilirler.

Bu alanda çalışırken yaşadığınız olumlu/olumsuz deneyimler neler? Nasıl üstesinden geldiniz?

Öncelikle olumlu yanlarından başlamak istiyorum. Yazılım alanını her zaman bir ekip işi olarak görmüşümdür. Ekip çalışmasının güzellikleriyle birlikte sorun çözmenin ve iş tamamlamanın getirdiği mutlulukları yaşamak bence en güzel olumlu yanlardan. Bir diğeri ise bu alan bizlere günlük hayatta da sorunlara yaklaşımımızda farklı düşünme yeteneği katıyor. Belki de algoritmik olarak düşünmenin getirmiş olduğu bir özelliktir.

Olumsuzluklar ise, özellikle mesleğe ilk başladığımda bilgi eksikliğimden de kaynaklanan özgüvensizlikle birlikte zaman zaman kendimi çok yetersiz hissettim. Hatta başarısız olacağım gibi düşüncelerim de oldu. Buradaki faktörler bazen kendimle ilgili olsa da kimi zaman da ne yazık birlikte çalıştığım kişiler tarafından bu motivasyon eksikliğine sebep olabilecek davranışlara maruz kaldım. Bunlara ek olarak mesleğe ilk başladığım andan itibaren kadın olduğumdan dolayı yaşadığım olumsuzluklar oldu. Birçok kadın çalışan gibi ben de “Acaba analist mi olsan sen?” sözleriyle karşılaştım. Analistlik kötü veya yazılıma nispeten kolay bir alan değil. Buradaki asıl ölçek kişilerin hangi alanda çalışmak istediği olmalıdır.

Olumsuzlukların üstesinden gelmek için deneyimlerin ve benzer sıkıntıları yaşamış başka kişilerle konuşmanın, topluluklara katılmanın büyük katkısı oldu. Ben bu tür topluluklarla çok geç tanıştım. Ama çok kısa zamanda aslında ne kadar güçlü olduğumuzu, birlik olmanın getirdiği motivasyon etkisini hissettim.

Mesleğinizi icra ederken karşılaştığınız tepkileri/durumları toplumsal cinsiyet bağlamında nasıl aktarabilirsiniz?

Aslında bir üst maddede cinsiyet ayrımcılığının çalışma hayatına etkisinden bahsetmiş oldum. Çocukluğa dönecek olursak da benzer durumlarla karşılaşılıyor. En basiti kız çocuklarının daha çok teknik bölümlerden uzak alanlara yönlendirilmesi. Ya da daha da geçmişe gidecek olursak doğdukları andan itibaren kız ve erkek çocuklara cinsiyete bağlı rollerin yüklenmeye zorlanması.

Tüm bunlar normalleştirilmeye çalışılan ve isteğimizin dışında bizlere atanan rollerin etkisinden kaynaklanıyor. Bu tür sorunları aşmak için öncelikle farkındalık kazanmamız, ayrımcılık olduğunu kabullenmemiz ve çözüm için de hep birlikte hareket etmemiz gerektiği düşüncesindeyim.

Sizin mesleğinizde çalışmak isteyen bir kız çocuğuna ne söylemek istersiniz?

Kesinlikle korkmasınlar. Şu an birçok farklı koldan kadınların bilişim dünyasındaki yerini çok daha değerli ve aslında zaten olması gereken yere getirecek çalışmalar yapılıyor. Korkmasınlar dedim çünkü meslekle ilgili karşılaşılacak en büyük problem önceki sorularda bahsettiğim ayrımcılıklar. Yazılım öğrenme gibi kalan diğer kısım ise bu alanda ilerlemek isteyen bir kız çocuğu için engel değil. Önemli olan tek şey onların bu alanda çalışmak istemesiyle başlayan süreç, zaten çok başarılı olacaklarından eminim. Ayrıca bu yazıyı okuyan ve yazılıma ilgi duyan kız çocuklarıyla bir gün meslektaş olacağımız düşüncesi ise gerçekten çok güzel. 🙂

Elif Zeynep Yeme
yazı

Ben Elif. Boğaziçi Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü hazırlık öğrencisiyim. SistersLab'de İçerik Sorumlusu olarak yer alıyorum.
Farklı alanlarda okumalar yaparak ilgi alanlarımı keşfetmeye çalışıyorum. Bu sıralar keman öğrenmeye çalışıyorum. Etnik müzikler dinlemek ve gezmek en sevdiğim şeylerden birkaçı!

One thought on “Sevil Toprak | Java Developer”

  1. bircan dedi ki:

    İlham aldığım kadınlardan birini burada görebilmek muhteşem. Ellerinize sağlık <3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir