Tek Kullanımlık Plastikler
Günlük hayatımızın her alanında plastiklerle karşılaşmak mümkündür. Yüksek dayanım, kolay üretim ve ekonomik oluşu plastiklerin tercih edilmesinin en temel sebeplerindendir. Kolay üretimi ve üretim şekillerindeki çeşitlilik plastiklerin geniş sektörlerde kullanımını sağlamaktadır. Otomotiv ve teknoloji alanlarında geliştirilen ve kullanılan
plastikler, çok önemli bir buluş niteliği taşırken; maalesef tek kullanımlık ürünlerin plastik malzemelerden üretilmesi geri dönüşü olmayan çevre kirliliğine ve ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır.
Otomotiv sanayisinde polimer ve kompozit parçalar
(Görsel plastonline.com sitesinden alınmıştır)
Belki de 15 dakika kullanmadığımız ürünlerin doğada ortalama 400 yılda çözünmeye başladıklarını biliyor muydunuz?Seyahatlerimizde, özel günlerimizde ve hatta kısa bir kahve molası için oturduğumuz kafede bile karşımıza çıkan plastik ürünler, petrol bazlı polimerlerden üretilmektedir.
Tek kullanımlık plastik ürünler
(Görsel cevreonline.com sitesinden alınmıştır)
Plastik atıkların denize atılmaları deniz canlıları için de hayati tehlike oluşturmaktadır. Akdeniz’de yapılan çalışmalar sonucunda alınan örneklerin yüzde 92,8’inde plastik atığa rastlanmıştır. Canlıların, plastik atık yemesi sonucu yaşamlarını yitirmeleri, doğal dengeyi ve bulundukları suyun canlı çeşitliliği etkilemektedir. Ayrıca denizlerde bulunan mikroplastik oranı günden güne artmakta ve büyük tehlike oluşturmaktadır.
Deniz yüzeyinde yüzen plastik atıklar
(Görsel biyobilim.ytukimtek.org sitesinden alınmıştır)
Ortalama 400 yılda çözünmeye başlayan plastiklerin, 2019 yılında Avrupa Birliği ülkelerinde kullanımları yasaklanmıştır. Ülkemizde plastik kullanımının minimuma indirilmesi için imza kampanyaları yapılmakta ve geri dönüşüm projeleri düzenlenmektedir. Aynı zamanda dünyada ve ülkemizde ticari olarak satılan doğal polimer ürünler bulunmaktadır. Ayrıca global bir problem olan çevre kirliliğini azaltmak için birçok üniversitede biyopolimer araştırma ve geliştirme çalışmaları devam etmektedir.
(Görsel ozsekizler.com adresinden alınmıştır)
Kendimizin yaşam döngüsünde görevi olan bir çarklı olarak düşünmeli ve doğamıza karşı sorumlu davranmalıyız. Plastik ürünlerimizi geri dönüştürmek, biyopolimer tercih eden kafelere uğramak, günlük hayatımızdaki tek kullanımlık plastiklere veda ederek basit ama önemli başlangıçlar yapabiliriz.
Yeşil yarınlara.
Merhaba, Ben Büşra. Marmara Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunuyum. Şu anda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde Biyomühendislik ve Malzeme Mühendisliği bölümünde yüksek lisans yapmaktayım ve bitirme tezi dönemindeyim. Çanakkale'de yeni olduğum için bu aralar boş zamanlarımda bol bol gezmeye ve şehri keşfetmeye çalışıyorum.
Gurur duyarak okudum. Tebrik derim güzel kızım..???
Hocam çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için 🙂
Hiç sıkılmadan okudum. Çok yararlı bir yazı olmuş. Teşekkürler Büşra 🙂