11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’nde Neler Yaptık?

11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’nde Neler Yaptık?

Merhaba, ben Dilanur Kantoğlu. SistersLab’de tasarım eğitmeniyim. Bu blog yazısında 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’ne özel Mülteci Destek Derneği (MUDEM) iş birliği ile gerçekleştirdiğimiz iki eğitimden bahsedeceğim.

İyi okumalar dilerim!

İki eğitimi aynı gün içerisinde farklı eğitmenlerle gerçekleştirdik. Biri benim kadınlara yönelik verdiğim tasarım eğitimi, diğeri ise Hilal Güngör’ün çocuklara verdiği Scratch ile kodlama eğitimiydi.

Bu eğitimleri bizler için özel kılan noktalar, bu eğitimlerin hem kadınlar ve kız çocukları için anlamlı bir günde gerçekleşmiş olması hem de Türkiyeli ve mülteci katılımcıların bir arada bulunduğu, Türkçe-Arapça çeviri sayesinde katılımcıların dil bariyerlerini aştığı eğitimler olmasıydı. Bu iki eğitimin de olabildiğince kapsayıcı olmasını istedik ve sonuç olarak da bunu başardığımızı düşünüyoruz.

Günlük yaşamda bu şekilde bir araya gelmesi belki bu kadar mümkün olmayacak insanları  çevrimiçi ortamlarda bir araya getirip kaynaşmalarını sağlamak bizler için çok değerliydi. Çünkü bu sayede insanların birbirlerini daha iyi anladıklarını ve birbirlerine karşı daha anlayışla yaklaştıklarını düşünüyoruz. Kadınlara ve çocuklara şimdilerinde de geleceklerinde de kullanabilecekleri faydalı dijital araçları öğretmenin yanında yalnız olmadıklarını fark edebilecekleri bir dayanışma ortamı sunmuş olduğumuza inanıyoruz.

Eğitimlere gelecek olursak, eğitimlerde önce günün anlam ve önemine yönelik bilgilendirici kısa konuşmalar yapıldı. Sonrasında ise ben tasarım eğitimini verirken Scratch eğitmenimiz Hilal ise kodlama eğitimini verdi. Sonuç olarak bu eğitimlerde birbirini hiç görmemiş ve  belki de hiç görmeyecek onlarca kadın ve çocuk beraberce keyifli vakit geçirerek birtakım araçları kullanmayı öğrenmiş oldular. Bunun yanı sıra tasarım eğitiminde her katılımcının kendi tasarladığı bir afişi, kodlama eğitiminde ise her çocuğun kendi tasarladığı bir oyunu olmuş oldu.

Eğitimlerimizde aldığımız bu çıktıların kadınları ve çocukları yeteneklerini kullanmaya, keşfetmeye ya da geliştirmeye yönelik cesaretlendirdiğini düşünüyoruz. Çünkü eğitimlerimizin sonunda katılımcıların ellerinde herhangi bir altyapıya ihtiyaçları olmadan sadece bir eğitimde edindikleri kazanımlarla ürettikleri bir çıktı oluyor, bu da katılımcılarda ilgi duydukları alanlarda çalıştıkça daha çok şey üretebileceklerine dair bir özgüven oluşturuyor. Bizim de zaten temel amaçlarımızdan biri bu özgüveni kazandırabilmektir. Bu eğitimlerle amaçlarımızı gerçekleştirebildiğimize, birçok kadına ve çocuğa fayda sağlayabildiğimize inanıyoruz. Bu nedenle çalışmaya devam edeceğiz.

Umarım bir sonraki etkinliklerimizde bir araya gelebiliriz, bizi takipte kalın.

Sağlıcakla kalın! <3

 

Dilanur Kantoğlu
yazı

Kadir Has Üniversitesi'nde Ekonomi ve Psikoloji okuyorum. SistersLab’de tasarım eğitmeniyim. İlgi alanlarım üzerinde yoğunlaşırken aynı zamanda mültecilere, kadınlara ve çocuklara yaşamlarında onlara fayda sağlayabilecek yetkinlikleri kazandırabilmek için eğitimler veriyorum.

One thought on “11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’nde Neler Yaptık?”

  1. Jesús Medina León dedi ki:

    It’s amazing what you’re doing. I am passionate about educational robotics and I think that all kids in the world should have access to an equitable education.
    Congratulations and I send you a big hug from here, by the way, I would love to subscribe to this blog.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir