23 Nisan Çalışmaları: TEGV’li Çocuklar ile Kodlama ve 3B Tasarım Atölyeleri
Merhabalar ben Aslı Nurkan Tanrıkulu. Bu blog yazısında sizlere SistersLab’in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayram’ına özel düzenlediği, benim de eğitmen olarak yer aldığım etkinlikleri anlatacağım. Keyifli okumalar dilerim!
SistersLab’in Rotary Kulübü işbirliği ile Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda eğitim alan çocuklara yönelik düzenlediği atölyelerde eğitmen olarak yer aldım. 8-12 arasında değişen çocuklar ile çok güzel 2 ayrı etkinlik yaptık. Bir eğitim, eğitmeni benim olduğum Tinkercad ile 3B Tasarım Eğitimi iken diğeri ise Nihal’in eğitmenliğinde düzenlenen Scratch ile Kodlama Eğitimi idi.
Hem günleri eğlenceli geçsin hem de bilişsel anlamda da kazanımları olsun istedik. Bu doğrultuda 3 Boyutlu Tasarım ile geometrik algılarını geliştirmeye katkı sağlayacak aynı zamanda da bilgisayarı faydalı kullanıp güzel zaman geçirebilecekleri bir ortam ile onları tanıştırmak istedik. Keyifli zaman geçirmeyi planladığımız grubu tanımak ve birbirleriyle kaynaştırmak için oyunlu bir başlangıç yaptık. Ardından da 3 boyutlu tasarım yapacağımız programı temel hatlarıyla tanıdık. Nesnelerin boyut kavramını ele alarak alıştırma da olması için nesneler üzerinde birkaç çalışma yaptık. Hazır olduğumuz da anlam ve önemini hatırlatacak güzel bir anı olsun diye kendi “23 Nisan” anahtarlıklarımızı tasarladık.
Anahtarlıklarımızı tasarlarken ayrıca basım aşamasının nasıl olduğunu ve 3 boyutlu yazıcının nasıl çıktılar verdiğini ve baskı alınmış ürünlere dair de bilgiler paylaştık. Tasarımlarımızı yazıcımızdan en doğru şekilde çıkarabilmek için tasarımda dikkat etmemiz gereken noktalara da değinerek tasarımlarımızı son haline getirdik.
Scratch ile Kodlama eğitiminde ise Eğitmenimiz Nihal, çocuklara önce tanışma oyunu oynatarak ısınma turları ile başladı. Sonrasında Scratch’in ara yüzünü tanıtarak eğitime başladı, çocukların derslerine çalışarak geldiğini sorularından anlamıştık zaten.? Sırasıyla; arayüz, kod blokları, proje sayfası tanıtımıyla eğitim ilerledi. Eğitimde asıl amacımız çocuklara Scratch hakkında temel eğitimi verip, Scratch platformuyla tanıştırarak çocukların daha sonrasında kendi yaratıcılıklarını, hayal güçlerini kullanarak yeni oyunlar yaratmasıydı ki öyle de oldu! Eğitim sonrasında çocuklar durmamış, eğitimde öğrendiklerinin üstüne daha fazla katarak çok farklı oyunlar tasarlamışlar!? Eğitimi, çocukların Çocuk Bayramına dair dileklerini yazdıkları farklı oyun alanları ile tamamladık.
Bu aşamada özgün çalışmalara imza atan çocukların mutlulukları da gözden kaçmadı. Amacımıza ulaşmanın mutluluğu ile dersimizi tamamladık.
Ben Aslı Nurkan Tanrıkulu. Bilgisayar Mühendisiyim. Ayrıca üç çocuk annesi ve de Turuncu Maker Lab’ın Kurucu Ortağıyım. On dört sene yazılım uzmanı olarak çalıştıktan sonra kendi şirketimi kurdum ve çalışmalarıma eğitim sektöründe devam ediyorum. Son dört senedir; Coding with Kids, 3D Modelling, STEAM, Elektronics, Robotic Coding, Artificial Intelligence, Machine Learning konularında eğitimler vermiş olup birçok atölye çalışması yaptım. Türk Telekom, LC Waikiki, E-Bebek, Türksat, Medipol Üniversitesi ve THY Academy gibi Türkiye’nin ileri gelen kurumlarında eğitimler verdim.