Elif Göktaş | Bilgisayar Mühendisi

Elif Göktaş | Bilgisayar Mühendisi

Bu hafta Görünürlük Çalışmalarımızda Bilgisayar Mühendisi Elif Göktaş bizlerle!

Elif’i LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.

Kendinizi tanıtabilir misiniz?

Eğitim için mücadele eden bir kız çocuğu olarak büyüdüm. Olması gereken yaşımda üniversite için sınava giremedim ve 20 yaşında evlendim. İki çok tatlı çocuğun annesi oldum. Eğitim hayalimden asla vazgeçmedim ve çocuklarım okula başladıktan sonra ben de yeniden eğitim hayatına döndüm. Önce Gazi Üniversitesinde Bilgisayar Programcılığını bitirdim, sonra Beykent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinden mezun oldum. Şu an uygulama testleri yapan bir ekibin takım lideri olarak çalışıyorum.

Çalışma alanınız nedir? Bu alanı neden seçtiniz?

Uygulama testleri yapan bir ekibin takım liderliğini yapıyorum. Ekibimle birlikte uygulamaların manuel ve otomasyon testlerini gerçekleştiriyoruz. Uygulamaların yeni versiyonları kullanıcıya sunulmadan önce gerekli testlerini yapıp en kusursuz haliyle kullanıcıya ulaşabilmesi için çalışıyoruz.

Test alanı hayatıma Geleceği Yazan Kadınlar eğitimine katılmam ile birlikte girdi. Öncesinde çok da fikrim yoktu. Bilgisayar/Yazılım mühendisliğini nedense o zamana kadar daha çok kod yazma yönüyle bağdaştırmıştım. Ama test alanını tanıdığımda, aslında yazılım için ne kadar önemli bir adım olduğunu gördüm. Sanırım biraz da detayları inceleme huyumdan dolayı bu alanı çok sevdim ve bu alanda yönetici olarak yoluma devam ediyorum.

Bu alanda kendini geliştirmek isteyen kişilere önerileriniz nedir? Nereden, nasıl başlamalılar?

Bilgisayar mühendisliği denince akla genelde hayatı boyunca yalnızca kod yazan insanlar geliyor. Oysa o kadar çok alanı kapsayan bir mesleğimiz var ki hayatın içindeki birçok farklı alanda çalışabiliriz.

Bu alanlardan biri de test mühendisliği…  Eğer detaycıysanız, bir uygulamayı kullanırken oluşan hatalar ya da çok basit görünüm bozuklukları bile dikkatinizi çekiyorsa, bu alan özellikle analitik yeteneklerinizi geliştirmek için tam size göre diyebilirim.

Testle ilgili internet üzerinde çok fazla kaynağa ulaşabilirsiniz. Çok güzel online eğitimler de var, bunlardan faydalanabilirsiniz. Kullandığınız her uygulama ve web sitesine bir testçi gözüyle bakabilirsiniz. Uygulamanın görünümündeki sorunları ya da fonksiyonel hataları bulup ‘Bu sorun neden kaynaklanmış?’, ‘Doğru olarak çalışması için nasıl olmalı?’ sorularına cevap verecek küçük notlar alarak ilk adımları atabilirsiniz.

Bu alanda çalışırken yaşadığınız olumlu/olumsuz deneyimler neler? Nasıl üstesinden geldiniz?

İşimi çok sevdiğim için yaşadığım hiçbir deneyimi olumlu/olumsuz olarak ayıramıyorum. Bence her detay, benim mesleğimi geliştirebilmem için olumlu bir katkı oluyor. Bazen daha önce hiç karşılaşmadığım bir konuda çalışmam gerekiyor. Dolayısıyla o konuyu hızlı bir şekilde öğrenip çıktı üretmem gerekiyor. Bu zorlayıcı gibi görünse de işime olan sevgimi ve heyecanımı her zaman taze tutan şey, bu gelişim alanları oluyor.

Mesleğinizi icra ederken karşılaştığınız tepkileri/durumları toplumsal cinsiyet bağlamında nasıl aktarabilirsiniz?

Bu alanda sayımız çok az olduğu için bu mesleğin kadınlara uygun olmadığıyla ilgili yanlış bir algı var ve bunun olumsuz etkilerini elbette ki hepimiz az ya da çok yaşıyoruz.

Ben bu konuda çok şanslıyım sanırım, çünkü teknolojide kadın istihdamını destekleyen bir şirkette çalışıyorum. Bu yüzden çalışma ortamımda, cinsiyet bağlamında bir problem yaşamıyorum. Ama bu konuda dışarıda farklı zamanlarda birkaç kez maruz kaldığım tuhaf söylemden bahsedebilirim. Mesleğimi söylediğim birkaç ortamda ‘Aaaa hiç bilgisayar mühendisine benzemiyorsunuz.’ ya da ‘Hiç bilgisayar mühendisi gibi görünmüyorsunuz.’ şeklinde tepkiler aldım. Bir bilgisayar mühendisi nasıl olmalı ya da nasıl görünmeli, kafalarda oluşan bilgisayar mühendisi nasıldır bilemiyorum. Galiba asıl soru: ‘Herhangi bir mesleğin şekli ya da cinsiyeti var mıdır?’

Sizin mesleğinizde çalışmak isteyen bir kız çocuğuna ne söylemek istersiniz?

Öncelikle genel bir algı olarak akıllara yerleşmiş olan ‘Bilgisayar Mühendisliği çok zordur.’, ‘Kadınlara uygun değildir.’ gibi sesleri duymazdan gelmelisin.

Çevrende birbirinden çok farklı mesleklerde çalışan insanlar vardır. Eminim herhangi birine ‘İşin zor mu?’ diye sorsan, neredeyse ‘En zor iş benimki.’ cevabını alabilirsin. Elbette her işin zor yanları vardır ya da her iş sevmeden yapıldığında yapan kişiye zor gelir.

Sen bu işi seviyorsan, sana hiç zor gelmeyecek. Kadınlara uygun değildir kısmının doğru olmadığını zaten sen de biliyorsun. Belki de bu yanlış yönlendirmeler sonucunda oluşan önyargılar nedeniyle kızlarımız bu alandan uzak duruyor ve bu yüzden de kadın sayısı çok az. Sayımız az olduğu için de, bu işi erkekler daha iyi yapar düşüncesi kalıplaşıyor olabilir. İşte bu yanlış düşünceyi değiştirmek senin elinde.

Çok başarılı bir bilgisayar mühendisi olabilir ve kadınların bu alanda ne kadar başarılı olabileceğini gösterip, sen de başka kadınlara örnek olabilirsin!

Ayrıca bu işi yapmayı planlıyorsan üniversiteli olmayı beklemeden hazırlık yapmaya başlayabilirsin. Artık bilgiye ulaşmak çok kolay. Özellikle yazılım konusunda internette çok çeşitli eğitimlere çok kolay bir şekilde ulaşabilirsin. Şimdiden herhangi bir yazılım dilinde küçük alıştırmalar yapmaya başlarsan, bu seni geleceğe hazırlayacaktır.

Teknoloji dünyası çok hızlı gelişiyor ve değişiyor. Gelişmeleri birçok siteden ya da sosyal medya kanallarından takip etmeye başlayabilirsin. Böylece asıl ilgin olan alanı da bulma şansı yakalayabilirsin. En önemlisi de zorluklarla karşılaşsan da asla vazgeçme. Unutma ki; mühendis, bilim ışığında sorunları çözebilen kişidir.

Elif Zeynep Yeme
yazı

Ben Elif. Boğaziçi Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü hazırlık öğrencisiyim. SistersLab'de İçerik Sorumlusu olarak yer alıyorum.
Farklı alanlarda okumalar yaparak ilgi alanlarımı keşfetmeye çalışıyorum. Bu sıralar keman öğrenmeye çalışıyorum. Etnik müzikler dinlemek ve gezmek en sevdiğim şeylerden birkaçı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir