Gülçin Yıldırım Jelinek | DevOps ve Otomasyon Mühendisi

Gülçin Yıldırım Jelinek | DevOps ve Otomasyon Mühendisi

Bu hafta Görünürlük Çalışmalarımızda DevOps ve Otomasyon Mühendisi Gülçin Yıldırım Jelinek bizlerle!

Gülçin’i Twitter, Instagram ve LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.

Kendinizi tanıtabilir misiniz?

Merhaba, ben Gülçin Yıldırım Jelinek. Yaklaşık 11 yıldır IT sektöründe çalışıyorum. Yıldız Teknik Üniversitesi Matematik Mühendisliği mezunuyum. Tallinn Teknik Üniversitesi’nde de Bilgisayar ve Sistem Mühendisliği yüksek lisansı yaptım. Şu an Prag’da yaşıyor ve çalışıyorum. Evliyim ve küçük bir kızım var.

Çalışma alanınız nedir? Bu alanı neden seçtiniz?

Bilişim sektöründe çalışıyorum. Uzmanlığım veri tabanları üzerine ve son 4-5 yıldır da gelişen bulut ve yazılım otomasyonu konularına yoğunlaştım. Şu anki pozisyonum DevOps ve Otomasyon Mühendisi diye geçiyor.

Veri tabanlarına üniversitede gördüğümüz algoritmalar ve veri tabanı dersleri ile ilgi duydum. Dersi veren değerli Ayla Hocam’ın etkisi ve mentorlüğü de bunda etkilidir. İlk stajımı bulmama yardım etmişti ve tez sürecimde de onunla çalışmıştım. Daha sonra sektöre girip PostgreSQL ile tanışınca da bir daha kopamadım. 🙂 Şu anki pozisyonuma da bulut teknolojilerine ve işleri otomatize etmeye olan ilgimden dolayı geçiş yaptım. Çok uzak alanlar değiller ama ben kendimi daha geniş bir alanda geliştirmek istediğimden şu an bunun üzerine çalışıyorum.

Bu alanda kendini geliştirmek isteyen kişilere önerileriniz nedir? Nereden, nasıl başlamalılar?

PostgreSQL özelinde en iyi kaynak kendi dokümanlarıdır. Eğer veri tabanı teknolojisine ilgi duyuyorsanız PostgreSQL’i denemenizi öneririm. Topluluğun yazdığı yazıların çoğunun toplandığı havuz bir blog sitesi var. Buradan güncel yazıları takip edebilirsiniz.

Eğer DevOps alanına yönelmek istiyorsanız Linux administration, Cloud management, Ansible, Kubernetes, Distributed systems gibi anahtar kelimeler ile online içerikleri tarayabilirsiniz. Online içeriklerin çoğu İngilizce olduğu için dil becerilerinizi geliştirmenizi de öneririm.

Bunun dışında bir Slack grubumuz var ve herkese açık. IT alanında çalışıyor veya bu alana ilgi duyuyorsanız bize katılabilirsiniz. Burada ilgilendiğiniz konular üzerinde çalışan arkadaşlarıma ulaşabilir, yaptığımız etkinlikleri takip edebilirsiniz.

Bu alanda çalışırken yaşadığınız olumlu/olumsuz deneyimler neler? Nasıl üstesinden geldiniz?

En olumlu özelliği bana benzer konulara ilgi duyan birçok arkadaş kazandırmış olması. Mesleğimin en güzel tarafı da dünyanın neresine gidersem gideyim ‘çalışıp üretip kazanabilirim’ özgüvenini vermesi. Dünyanın çeşitli yerlerini gezip görme fırsatım, çeşitli ülkelerde yaşama/çalışma ve konferanslara katılıp konuşma imkânlarım oldu. Kendimi geliştirmek için motive eden bir yaşam tarzına ve bu yaşam tarzının verdiği konfora ulaşmam mümkün oldu.

Olumsuz deneyimler de maalesef işin içinde ve yalnızca bu sektöre özgü değil ne yazık ki. Bir kadın olarak sektörde kaç yıl deneyiminiz olursa olsun kendinizi ispatlamanız gerekiyor. Bir stantta eğer bir erkek çalışma arkadaşım varsa sorular ona yöneltiliyor ve beni genelde insan kaynakları sorumlusu veya satışçı diye düşünüyorlar, genelde tam tersi olsa da. 🙂 Bir toplantıya girdiğimizde yanımda junior bir erkek arkadaş varsa yönetici olarak da girsem onun söylediklerini daha kolay kabul edebiliyorlar vs. Bu tip şeyler elbette can sıkıcı ama devam etmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Zaten bir süre sonra yetkinliğiniz anlaşılıyor ve saygınlığınızı siz belirlemiş oluyorsunuz.

Benim için bu konulara kafa yormak ve benzer deneyimleri paylaşan arkadaşlarımla bir topluluk içinde yer almak çok faydalı oldu. Bu tip davranışlarla karşı karşıya kaldığımda sessiz kalmıyor ve tepkimi ortaya koyuyorum. Başkalarının başına gelmemesi için de bunu çalıştığım şirketlerin ve içinde bulunduğum toplukların yönetimlerine iletiyorum. Yönetiminde olduğum toplulukların da kapsayıcılık üzerine çalışmalarına özen gösteriyorum.

Mesleğinizi icra ederken karşılaştığınız tepkileri/durumları toplumsal cinsiyet bağlamında nasıl aktarabilirsiniz?

Hiçbir ayrımcılığın içinde bulunduğumuz toplumun kodlarından ayrı olduğunu düşünmüyorum. Toplumsal cinsiyet rolleri seçtiğimiz meslekleri, o meslekleri icra ederken karşılaştığımız tutumları direkt etkiliyor. Bu kodları ancak fark edip sorgulayarak değiştirebiliriz.

Sizin mesleğinizde çalışmak isteyen bir kız çocuğuna ne söylemek istersiniz?

Bilim ve mühendislik alanı tek tip insanlardan ve klişe profillerden oluşmuyor. Sen de herkes kadar burada olmayı hak ediyorsun ve ilgin varsa yapabilir, çok başarılı olabilirsin. Kimse bir alana girerken her şeyi bilerek girmiyor ve hatta çok deneyimli olduğunu düşündüğün kişiler de sadece birkaç alanda uzmanlaşmış oluyor, kimse her şeyi çok iyi bilmiyor.

Elif Zeynep Yeme
yazı

Ben Elif. Boğaziçi Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü hazırlık öğrencisiyim. SistersLab'de İçerik Sorumlusu olarak yer alıyorum.
Farklı alanlarda okumalar yaparak ilgi alanlarımı keşfetmeye çalışıyorum. Bu sıralar keman öğrenmeye çalışıyorum. Etnik müzikler dinlemek ve gezmek en sevdiğim şeylerden birkaçı!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir