İngilizce Konuşma Kulübünün 3. Döneminde Neler Yaptık?
Nasıl Başladık?
SistersLab olarak STEAM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Sanat, Matematik) alanlarında toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın güçlenmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Kadınların hem gündelik hayatta hem de STEAM alanlarında güçlenmesini sağlamak ve bu alanlardaki kaynaklara erişim noktasında karşılaştıkları dil bariyerlerini aşmalarına yardım etmek adına bir teşvik çalışması olarak İngilizce Konuşma Kulübünü başlattık.
Kulüp Hakkında
Üçüncü dönemini düzenlediğimiz İngilizce Konuşma Kulübümüzün bu döneminde WfW ve Mudem iş birliği ile iki ay boyunca toplamda 8 oturumda, 5 ayrı seviyede (A1-A2-B1-B2-C1), toplam 15 sınıf açıp 200’e yakın mülteci/Türk, kadın ve kız çocuğuna ulaştık. Her hafta sonu pazar günü bir saat toplanarak katılımcıların, özellikle kadın ve kız çocuklarının karşılaşmış olduğu dil bariyerinin aşılabilmesi için ekip olarak çalıştık.
Ekip Sorumlularından Bircan Özmen Ne Diyor?
Merhabalar Ben Bircan Özmen. İngilizce Konuşma Kulübünün ikinci ve üçüncü dönem organizasyon sorumlularındanım.
Öncelikle söze İngilizce Konuşma Kulübümüzün üçüncü döneminin benim için ikinci dönemden daha farklı olduğunu dile getirerek başlamak istiyorum. Bu dönemi benim için ikinci dönemden daha farklı kılan yanlarından biri; din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet ayrımı olmadan ortak bir hedef doğrultusunda hareket eden insanların ilk günkü istek ile kulübe katılmaları ve birbirlerini oldukları gibi kabul edip hatta en başta farklılıklarını gözetmeyerek sadece, birbirleri ile iletişimde kalarak İngilizce konuşmaya ve de kendilerini geliştirmeye çalışmalarıydı.
Bu süreçte sevgili ekip arkadaşlarım Aslıhan Uysak ve Ümit Kütük’e, paydaşlarımız MUDEM ile WfW’ a, düzenli katılım sağlayan katılımcılarımıza ve de son olarak sevgili yürütücülerimize kocaman teşekkürlerimi iletiyorum.
Hayatta sevgi ile yapılan tüm şeylerin özel olduğuna ve paylaştıkça çoğaldığına inanan biri olarak bu dönem çoğu şeyi beraber paylaşarak birbirimizin hayatlarına dokunabildiğimiz için çok şanslı hissediyorum.
Birlikte çok güzeliz, hep böyle olabilmemiz dileğiyle.
Yeni dönemde görüşmek üzere …
Ekip Sorumlularından Aslıhan Uysak Ne Diyor?
Merhabalar, ben Aslıhan Uysak. İngilizce Konuşma Kulübünün üçüncü dönem organizasyon sorumlularındanım.
İngilizce Konuşma Kulübü sorumlusu olmak SistersLab’in bünyesinde gerçekleştirdiğim ilk gönüllülük deneyimimdi. Bu sayede SistersLab’in yaptığı tüm güzel işlere daha yakından tanık olma ve destek olabilme fırsatı edindim.
Tüm katılımcılarımız, yürütücülerimiz, sorumlularımız ile 2 aylık keyifli bir süreci arkamızda bıraktık. Farklı geçmişi, farklı hedefleri, farklı yaşamları olan birçok insan her hafta hep beraber birbirlerine bir şey katmak, birbirlerinden beslenmek, eğlenmek, gelişmek ve birleşmek için buluştu. Bu amaca hizmet eden bir etkinliğin bir parçası olabilmek, bu etkinlikten sağlanan faydalarda bir dokunuşumun olabildiğini düşünebilmek gerçekten mutluluk verici.
Buradan aralarına sonradan dahil olmama rağmen hiç sıkıntı çekmememi sağlayan ekip arkadaşlarım Bircan Özmen, Ümit Kütük ve Merve Güngör’e, her hafta zaman ve emeklerini esirgemeyen yürütücülerimize, çok değerli katılımcılarımıza ve böyle büyük bir organizasyonu mümkün kılan MUDEM ve WfW’a bir kocaman teşekkür de ben etmek isterim.
SistersLab’in ve benzer vizyonu taşıyan kurumların tüm emeklerinin değişim çarkını katkılarıyla harekete geçireceği ve herkesin yetkinliklerini geliştirmek için eşit fırsatlara sahip olacağı bir geleceğe kadar İngilizce Konuşma Kulübümüzün bir sonraki döneminde görüşmek dileğiyle!
Ekip Sorumlularından Ümit Kütük Ne Diyor?
Merhabalar, ben İngilizce Konuşma Kulübü sorumlularından Ümit Kütük.
Belirli aralıklarla düzenlemiş olduğumuz konuşma kulübünün bu dönemini üç kulüp sorumlusu, iki tercüman ve on beş birbirinden değerli yürütücü ile geçirmiş olduk. Kendi konforlarından ödün verip kıymetli zamanlarını bize ayırdıkları için tercüman ve yürütücülerimize çok teşekkür ediyorum.
Kadınların(özellikle kız çocuklarının) önünde bulunan dil bariyerlerini aşmalarına yardımcı olmak amacıyla başlamış olan konuşma kulübümüzün üçüncü dönemini geride bıraktık. Bizlerin asıl amacı dil seviyelerini ilerletmekten ziyade yabancı dil konuşma korkularını yenmelerini sağlamak olduğundan umarım bu konuda her katılımcımıza bir şeyler katabilmişizdir.
Çok uluslu olarak gerçekleştirdiğimiz üçüncü dönemimizde destek, yardım ve önerilerini bizlerden esirgemeyen paydaşlarımız MUDEM ve WfW ‘a da teşekkür ediyorum.
Yeni dönem, yeni etkinlik ve asla dinmeyecek olan şevkimizle dördüncü dönemde görüşmek dileği ile.
MUDEM Ekibinden Selin Arıkın Ne Diyor?
Merhaba, ben Mülteci Destek Derneği İzmir Kadın Dayanışma Merkezi’nden Selin.
WfW ve SistersLab öncülüğünde başladığımız İngilizce Konuşma Kulübü’nü 2 aylık bir süreç sonrasında tamamladık.
Sosyal uyum denildiğinde akıllara gelen ilk şey sıklıkla; çeşitli sebeplerle yerinden edilmiş kişilerin güvenli bir yaşam alanı bulma amacı ile geldikleri ülkede uyum içerisinde bir yaşam inşa etmek için yerel dili öğrenmeleri gerekliliği olmaktadır. Günlük yaşamı kolaylaştırmak için yerel dili öğrenmek ne kadar önemli olsa da sağlıklı bir sosyal uyum inşası için birliktelik bir ilke olarak görülebilir. İngilizce konuşma kulübü de bizler için hem uzun soluklu bir sosyal uyum programı hem de kadınların birliktelik içerisinde kendilerini geliştirdiği bir güçlenme alanı.
Birliktelik ilkesini temel aldığımız güçlendirme faaliyetlerinde kız çocukları ve kadınların birbirlerini cesaretlendirmesinde kolaylaştırıcılık yapma fırsatı bulduğumuz için şanslıyız.
Katılımcılarımız Ne Diyor?
“Konuşma konusunda daha fazla kendime güvenmemi ve pratik yapmamı sağladı. Bu yüzden kulüpten oldukça yararlandığımı düşünüyorum. Böyle bir topluluğu oluşturarak böylesine yararlı bir projeyi hayata geçirip bizlere yardımcı olduğunuz için teşekkür etmeden geçmek istemiyorum. Sevgiler SistersLab…”
“Haftada bir günden fazla olmasını istiyorum.”
“Öncelikle böyle bir kulüp kurduğunuz için çok teşekkür ederim. Yürütücümüz A*** hanıma ve bu organizasyondaki herkese çok teşekkür ederim. Kulübün çok faydası oldu.”
“Harikaydı bir dahaki kulübü iple çekiyorum.”
“Oldukça güzel bir deneyimdi. Yürütücümüz çoğu zaman kendi seviyemde rahat hissetmemi sağladı.”
“Yürütücümüz gerçekten çok kibar ve yardımcıydı. Konuştuğumuz ortam çok rahat ve özgür olduğundan herkesin sevdiğini düşünüyorum. Faydalı bir toplantı etkinliğiydi.”
“Gerçekten çok güzel bir organizasyon, 100’den fazla kişiyi her hafta düzenli bir şekilde bir araya getirmek ve bu süreci yönetebilmek çok başarılı. Teşekkürler bunun için.”
Dikkat!
Kulüp boyunca dikkat edilmesi gereken birkaç kuralımız var. Devamsızlık yaptığınız ve kulüp sorumlularına kulüp öncesi haber vermediğiniz takdirde sizin yerine katılmak isteyen başka bir arkadaşımıza hak tanınacaktır. Ayrıca derslerde herkesin düşüncesini özgürce ve saygı çerçevesi içinde ifade etmesi hepimiz için çok önemli!
Kulüp sonunda yeni arkadaşlar edinmiş ve kendinizden emin bir şekilde her konuda İngilizce konuşarak kendinizi ifade edebileceksiniz. Farklı alanlardan bir sürü yeni fikir ve yeni kelimeler öğrenmiş olacaksınız. İngilizce Konuşma Kulübünün yeni döneminde bizlere katılmak isterseniz sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi ve de Slack kanalımıza katılmayı unutmayınız.
STEAM alanlarında toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın güçlenmesi için çalışıyoruz.
Merhabalar,
Öncelikle emeğinize sağlık.
Yazıda eğitimlere destek veren kolaylaştırıcılara bir cümle ile değinmek yerine,verdikleri emekler için daha ayrıntılı teşekkür etmeniz,bir sonraki eğitimlerde kolaylaştırıcıların motivasyonunu artırırdı.
Esma selamlar, dediğin çok doğru 🙂 Başta yürütücüler / kolaylaştırıcılar olmak üzere, aynı amaç doğrultusunda hareket etmek için emeğini bizimle paylaşan bütün ekip arkadaşlarımıza sayfalar dolu teşekkür etsek bile az olur diye düşünüyoruz. İyi ki varsın! <3