TI (Texas Instruments) LaunchPad ile MSP430 Mikrodenetleyicisi Programlamaya Giriş
Merhaba, blog yazılarımda yepyeni bir seriye başlıyorum. Bu seride birlikte Texas Instruments (TI) MSP-EXP430G2ET geliştirme kartını kullanarak C programlama dili ile çevre birimlerini tanıyıp örnek uygulamalar geliştireceğiz.
MSP430 Nedir?
MSP (Mixed Signal Processor) mikrodenetleyicileri 16 bit RISC mimariye sahiptir. Bu mikrodenetleyicilerin en önemli özellikleri düşük güç tüketimine sahip olmalıdır. MSP430 mikrodenetleyecilerin birçok farklı serisi bulunmaktadır. Biz M430G2553 serili mikrodenetleyiciyi öğrenip programlayacağız. Mikrodenetleyicinin datasheetini buradan indirip inceleyebilirsiniz.
TI LaunchPad
Texas Instruments tarafından mikrodenetleyicileri programlamak için LaunchPad isimli geliştirme kartları üretilmektedir. LaunchPad başlangıç seviyesine uygun, kullanımı kolay geliştirme kartlarıdır. Bu seride MSP-EXP430G2ET numaralı geliştirme kartını kullanacağız. TI sitesinde kullanacağımız kartla ile ilgili açıklamalara ve dokümanlara buradan ulaşabilirsiniz.
Kartımızda 5V, 3V, GND güç çıkışları; RX ,TX, UART pini; MISO, MOSI, SCLK, SPI pini; SCL SDA, I2C pini; PWM pini ve 6 adet I/O pini bulunmaktadır. Uygulamalar yaptıkça bunları daha detaylı inceleyip öğreneceğiz.
Code Composer Studio IDE
TI LaunchPad MSP430 geliştirme kartımızı programlamak için Code Composer Studio IDE (CCStudio veya CCS Tümleşik Geliştirme Ortamı) kullanacağız. CCS, TI ürünlerini programlamak için kullanılmaktadır.
Bu geliştirme ortamı Eclipse açık kaynak geliştirme ortamına dayanmaktadır. C/C++ derleyici, kaynak kod düzenleyici, proje oluşturma ortamı, hata ayıklayıcı gibi birçok özelliğe sahiptir.
CCS IDE’yi buradan ücretsiz bir şekilde indirebilirsiniz. İndirdikten sonra programın kurulumunu kolaylıkla yapabilirsiniz.
MSP430 registerlar seviyesinde programlayacağız. Bunun sebebi TI’ın yayınlamış olduğu bir kütüphanesinin bulunmamasıdır. Register seviyesinde programlamada kütüphane kullanmadan çevre birimlerini kullanarak mikrodenetleyecinizin registerlarını değiştirerek yapılan programlamadır. Böylelikle flash hafıza olabildiğince en düşük şekilde kullanılmış olacağız. İlk defa register seviyesinde programlama yapacaklar için register seviyesinde programlama aslında o kadar da zor değil birlikte bunu göreceğiz.
Bir sonraki yazımda ilk uygulamamızı yapacağız. O zamana kadar kendinize iyi bakın görüşmek üzere 🙂
Merhaba! Ben Zeynep Dicle. Elektrik Elektronik mühendisliği mezunu, gömülü yazılım sevdalısı bir geliştiriciyim. Gömülü yazılım alanında blog yazıları paylaşıyorum. ^_^