Dashboard Oluşturmada Yardımcı Araçlar
Merhaba, serimizin dördüncü adımındayız, şimdiye kadar temel veri görselleştirme tekniklerinden ve bunların Python dilinde uygulamalarından örnekler verdik. Şimdi ise aynı konu üzerine birden fazla görseli birlikte sunarak daha fazla bilgiyi bir arada aktardığımız dashboardlara değiniyor olacağız.
Serinin önceki yazılarını henüz okumadıysanız bir göz atmanızı öneririm.
- Adım Adım Veri Görselleştirme: Tipler Ve Tüyolar.
- Adım Adım Veri Görselleştirme: Python Temelleri
- Adım Adım Veri Görselleştirme: Ceşitli Senaryolar ile Görselleştirme
Dashboardlar aynı veya benzer konular hakkında önemli bilgilerin, genellikle görseller ile bir arada sunulduğu bir raporlama çeşidi olarak özetlenebilir. Veriden anlam çıkartmak konusunda çalışan bizler dashboardları arkadaki gerekli hesaplamaları ve gösterime uygun olan değişkenleri (feature) grafikler ve tablolar ile bir araya getirerek son kullanıcının ilgisini doğru noktalara çekecek şekilde tasarlıyoruz.
Dashboard oluşturmada adım adım kod anlatımı yapmayacağız bu yazıda, fakat hangi araçlar ile etkili dashboardlar oluşturulabileceğini belirtmekte fayda var. Öncelikle daha önce de belirttiğimiz gibi veri görselleştirmede kısıt yok. Grafiklerimizi ister Python veya R, istersek de Excel veya karakalem ile oluşturabiliriz. Dashboard oluşturma aşaması tekil grafik oluşturmaktan bir nebze daha zorlayıcı bir görev olduğundan hazır şablonlardan yararlanmak veya yetkinliklerimizi ileriye taşıyacak araçlar öğrenmeye başlamak bu görevde daha etkili çıktılar ortaya koymamızı sağlayacaktır.
Yetkinliklerimiz dahilinde ve ihtiyacımıza göre farklı araçları kullanmak mümkün. Mesela kodlama gerekmeden Excel ile bir veri seti hakkında farklı görseller ile bilgi sunmak mümkün. Aynı konu hakkında haftalık olarak elinize gelen tablolar için bir şablon oluşturmak ve tekrar tekrar uğraşmadan tabloları bu şablon ile görselleştirmek mümkün mesela. Dashboard oluşturmada sınır sadece verilerinizin çeşitliliği ve sunmak istediğiniz bilgi.
Bir diğer Microsoft aracı olan Power BI da dashboard oluşturmakta çok güçlü bir araç. İçerisindeki çok sayıda sunulan yardımcı etkileşim araçları ve görsel çeşitliliği ile çok hızlı bir şekilde etkileyici dashboardlar oluşturmamıza olanak sağlıyor. Arayüz üzerinden her türlü küçük görsel detaylarını kolaylıkla özelleştirebiliyor ve tek tıkla tüm grafiklerimizin içeriklerini seçimlerimize göre şekillendirebiliyoruz. PowerBI’ın Python ve R dillerinde scriptler yazmaya izin vermesi, matplotlib gibi kütüphane desteği de Python tarafından gelenler için belki bir nebze daha kolaylık sunacaktır. PowerBI’ı direkt olarak SQL’deki tablolarımız ile bağlayıp SQLdeki verilere göre tablolarımızı güncel tutmak da sadece statik veri ile dashboard ortaya koymaktan fazlasını da sunuyor bizlere.
Dashboard oluşturmakta kullanılabilecek araçlar arasında R – Shiny de bulunmakta. Etkileşimli dashboardlar ortaya çıkartmakta R dilinin gücünü de arkamıza almamızı sağlayan Shiny ile gerçekten çok başarılı uygulamalar ortaya çıkartılabiliyor. İstatistiksel analizlerimizin çıktılarını bir arada sunabileceğimiz, özelleştirmelerle etkileşim araçlarını kullanabildiğimiz ve SQL bağlantısı ile sürekli güncel verileri görsellerştirebildiğimiz Shiny uygulamaları diğer programlama dillerine nazaran daha kolay bir şekilde dashboard oluşturmamızı sağlıyor.
Google Data Studio
Hızlı ve çok kolay bir şekilde dashboard oluşturabileceğiniz bir diğer araç ise Google Data Studio. Birçok eklentisi sayesinde farklı kaynaklardan veri aktarımına olanak sağlayan ve kolay kullanıma sahip bir görselleştirme aracı. Hemen hemen herkesin sahip olduğu gmail hesapları ile giriş yapıyor olup farklı bilgisayarlardan da browser üzerinden bağlansak bile verilerimize ulaşıp çalışmaya / görsellerimizi paylaşıp özelleştirmeye devam edebileceğimiz bir opsiyon olması da ayrı bir güzel yanı.
Dahası da var tabi. Mesela açık Grafana’yı duymayanımız yoktur. Etkileyici görselleri ile lider şirketlerin de kullandığını bildiğimiz, ücretli ve açık kaynak versiyonu bulunan farklı kaynaklardan veri okumaya ve sorgulara izin vermesiyle dikkatlerimizi çeken bir görselleştirme aracı. Yine Python tarafında ise StreamLit ve Plotly-Dash öne çıkan ve neredeyse hiç HTML ve CSS bilmeden web uygulaması olarak etkileşimli dashboardlar ortaya koymamızı sağlayan kütüphaneler.
Önceki yazılarımda da üzerinde durduğum Python plotly kütüphanesi çatısında bulunan dash, web uygulaması olarak dashboardlar oluşturmamızı sağlıyor. Neredeyse hiç HTML ve CSS bilmeden her türlü detayı özelleştirmeye izin vererek etkileşimli dashboard yapmaya izin veriyor. Python’da işlediğimiz verileri statik veya dinamik bir şekilde görsellere dökmeye, her türlü filtrelemeye ve bunları kullanıma açmaya olanak sağlıyor plotly dash. Mesela eğitilmiş makine öğrenmesi modellerimizin tahmin değerlerini, kullanıcıdan alınan inputlar ile yönetebildiğimiz çıktıları, grafikleri sunmaya olanak tanıyor. Bir kurcalamak isterseniz mesela geçen yazımızda kullandığımız veri seti ile çok basit bir örneği github adresinden bulabilirsiniz.
Bu yazımızda genel olarak bir uygulama yapmayıp sadece kullanılabilir dashboard opsiyonları üzerinde durduk. Bir sonraki yazımızda Python’da etkileşimli bir dashboard oluşturup bu dashboardın özelleştirilmesine ve grafikleri etkilemesine değiniyor olacak ve veri görselleştirme serimizi noktalayacağız.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.
Ben Bilal Latif Ozdemir, DEU İstatistik bölümü mezunuyum ve su an Ege Üniversitesi Bilgi Teknolojileri programında yüksek lisans yapıyorum.
Aynı zamanda su an İzmir'de veri bilimci olarak çalışıyorum. Veri bilimi, Python ve istatistiksel analizler üzerine kendimi geliştirmeyi seviyorum ve bu alanda çalışan kişilere destek olmaya çalışıyorum.