Sena Koçak | Modelleme, Simülasyon ve Kontrol Mühendisi

Sena Koçak | Modelleme, Simülasyon ve Kontrol Mühendisi

Görünürlük Çalışmalarımızda Modelleme, Simülasyon ve Kontrol Mühendisi Sena Koçak bizlerle!

Sena’yı  Instagram, LinkedIn ve YouTube üzerinden takip edebilirsiniz.


Kendinizi tanıtabilir misiniz?

Ben Sena Koçak. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği mezunuyum. İTÜ Mekatronik Mühendisliği bölümünde yüksek lisansımı tamamladım. Öğrenimime yine İTÜ’de Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği bölümünde doktora öğrencisi olarak devam ediyorum. Yaklaşık 5 senedir Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nde Modelleme, Simülasyon ve Kontrol Mühendisi olarak çalışıyorum.

Çalışma alanınızdan bahsedebilir misiniz? Bu alanı neden seçtiniz?

Havacılık ve uzay sistemlerinin modellenmesi, bu sistemlerin davranışlarının analiz edilmesi/yorumlanması ve yine bu sistemlerin kontrol edilmesi konularında çalışıyorum. Görev aldığımız projelerin doğası gereği aktif olarak algoritma geliştiriyorum. 

Yine aynı şekilde görev aldığım projeler, teorik olarak kendimi geliştirmem için beni her zaman itti. Bu sebeple de akademiden kopamadım ve farklı platformlarda yayınlar çıkardım. Patent çalışmaları yaptım.

“Büyüyünce şunu olacağım, bunu olacağım!” evresini geçirir geçirmez beni tamamlayacak olan şeyin mühendislik olduğunun farkına vardım. Hep meraklı ve yeni şeylere aç bir yapım vardı. 

Hep söylerim: “Çalıştığım şey rüyalarıma girmeli, gerekirse beni heyecandan uyutmamalı!”. Mühendislik ve havacılık beni uyutmayan, akşam odamın ışığını söndürmeyen şey oldu.

Bu alanda kendini geliştirmek isteyen kişilere önerileriniz nedir? Nereden ve nasıl başlamalılar?

Kontrol alanında çalışmak isteyen arkadaşların özellikle çalışmak istedikleri sektöre ve dolayısıyla çalışmak istedikleri sisteme karar vermeleri çok kritik. Bu alana kendilerini adayıp alanı tanımaları gerekiyor. Mesela havacılıkta çalışmak isteyen bir arkadaşın bir uçağın nasıl uçtuğunu bilmeli ve uçuş kontrol algoritmalarını temel olarak tanımalı. Alandan bağımsız olarak da kod yazmaktan ve algoritma oluşturmaktan korkmamalı, lisans hayatımın en güzel hatasıdır. 🙂 

Bu alanda gelişmek isteyenler küçük projelerle kendilerini geliştirebilirler. MATLAB ve Simulink sık kullandığımız yazılımlar, bunlarda pratik yapabilirler. Ek bir tavsiye de akademiden kopmamaları ve oradaki trendleri incelemeleri yönünde olacak. Akademideki herhangi bir trendin en fazla 10 sene içerisinde sektörde yer edindiğini biliyoruz.

Bu alanda çalışırken yaşadığınız olumlu/olumsuz deneyimler neler? Nasıl üstesinden geldiniz?

Çalışma hayatına ilk başladığım zamanlar havacılık ve uzay sistemlerine aşinalığım olmaması beni çok zorlamıştı. Bunu herkesten daha fazla çalışarak, gerekirse uyumayarak kapatmaya çabaladım. 

İşyerimin uzaklığı beni  zorlayan etmenlerden bir diğeriydi. Ayrıca okul-iş dengesini kurmam zaman almıştı. Hatta çok zamanımı almıştı. 🙂

Mesleğinizi icra ederken karşılaştığınız tepkileri/durumları toplumsal cinsiyet bağlamında nasıl aktarabilirsiniz?

Erkek çalışan oranın yüksek olduğu yerlerde çalıştım ve staj yaptım. Üzülerek söylüyorum ki kadın bir mühendis olarak fikirlerimin dikkate alınması için standartların üstünde performans göstermem gerektiğini tecrübe ettim. Maalesef bazı konuları kavramada zorlanmak ve daha az başarı göstermek gibi lükslerim de olmadı. Lükslerim diyorum çünkü bunu artık bir lüks olarak görmeye başladım. 

Bunun haricinde cinsiyetçi dilin çok yerleştiği bir coğrafyadayız. Niyet kötü olmasa dahi kırıcı olunabiliyor. Bunun göz ardı edilerek çözülmeyeceğini, nazik uyarıların gerçek manada uzlaşı sağladığını gördüm.

Sizin mesleğinizde çalışmak isteyen bir kız çocuğuna ne söylemek istersiniz?

Öncelikle öğrenmeyi hiçbir zaman bırakmamalısın ve ertelememelisin.

“Başka bir şeyle uğraş, bundan ne fayda göreceksin. Başka meslek seç, yanlış karar veriyorsun.” diyenlere kulak asma. Kararlarının arkasında dur, gerçekten yanlış bir şey yapıyor olsaydın gelecekten biri seni durdurmak için gelirdi, değil mi? 🙂 

Kendine zaman ayırmaya çalış; sen olmazsan, başarıların, mesleğin hiçbir şey var olmaz. 

Merhaba ben Asena! Boğaziçi Üniversitesi Matematik Öğretmenliği Programı son sınıf öğrencisiyim. Şu anda Çapa Fen Lisesi’nde staj yapıyorum. SistersLab’de Görünürlük Çalışmaları ekibinde yer alıyorum. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Hizmet Kulübü üyesiyim. Kulüp olarak insan hakları alanında hak temelli gönüllülük çalışmaları yürütüyoruz. Yapmaktan hoşlandığım diğer aktiviteler arasında biyografik film izlemek ve kitap okumak var. :))

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir